Slovenija

Davčni dolg višji še za 11 milijonov evrov

STA / S.R.
10. 6. 2013, 12.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dolg največjih davčnih dolžnikov, ki ga od aprila na svojih spletnih straneh objavlja Davčna uprava RS (Durs), se je v zadnjem mesecu dni povečal za 11,1 milijona evrov na 905,4 milijona evrov.

Dolenjski list

Povečalo se je tudi število dolžnikov. Največji dolžnik ostaja podjetje Maxicom v stečaju, ki državi dolguje več kot 20 milijonov evrov.

Durs od aprila na svojih spletnih straneh javno objavlja seznam zavezancev z zapadlimi neplačanimi davčnimi obveznostmi, ki presegajo 5000 evrov in so starejše od 90 dni, ter zavezancev za davek, ki niso pravočasno predložili obračunov davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače. Na danes objavljenem seznamu je 4507 pravnih (103 več kot maja) in 11.418 fizičnih (123 več kot maja) oseb.

Skupno število dolžnikov se je tako v mesecu dni povečalo za 226 na 15.925. Podjetju Maxicom v vrhu lestvice tako kot v prejšnjih mesecih sledita podjetji HTC Dva in Vegrad, ki sta obe prav tako v stečaju, Dursu pa dolgujeta po 10 do 20 milijonov evrov.

Po majski javni objavi seznama neplačnikov je svoj dolg sicer poravnalo 1067 zavezancev v višini 4,8 milijona evrov. Podoben delež poravnave davčnega dolga je bil tudi po prvi javni objavi največjih dolžnikov v aprilu.

To pomeni, da je doslej po vsaki objavi seznama davčnih neplačnikov svoj dolg v višini približno pet milijonov evrov poravnalo okrog sedem odstotkov zavezancev, ki so bili uvrščeni na seznam, so sporočili iz Dursa.

Svoj seznam največjih neplačnikov je danes objavila tudi Carinska uprava RS. Tokrat je na njem 56 pravnih oseb in 35 fizičnih oseb. Skupaj so tako na seznamu štirje dolžniki več kot prejšnji mesec in prav toliko kot aprila, ko je bil seznam prvič objavljen. Vsi štirje novi dolžniki so pravne osebe, so sporočili iz carinske uprave.

Glede na prejšnji mesec je dolg do carinske uprave višji za približno 178.000 evrov. Trije izmed novih dolžnikov so v razredu od 5000 do 10.000 evrov, en dolžnik pa pa je dolžan med 100.000 in 300.000 evrov, a je večina njegovega dolga že izterjanega.

Med največjimi dolžniki do carinske uprave v primerjavi s prvima seznamoma ni sprememb - med pravnimi osebami sta na vrhu seznama logistična in finančna družba Adriacommerce iz Kopra ter trgovska družba na debelo VLM iz Šempetra pri Gorici, med fizičnimi osebami pa sta v istem razredu Jani Potokar in Robert Miheu.

Ažurirani seznami se objavljajo enkrat mesečno, najpozneje do 10. v mesecu. Stari seznam se bo z objavo novega seznama umaknil s spletnih strani. V seznamu neplačnikov so podatki objavljeni razporejeni v razrede v odvisnosti od višine zapadlih neplačanih davčnih obveznosti.

Na Dursu opozarjajo, da imajo davčni zavezanci še do 24. junija čas, da pogledajo in uredijo svojo knjigovodsko kartico in morebiten zapadel dolg poravnajo oz. da predložijo obračun davčnega odtegljaja in se na ta način izognejo javni objavi na novem seznamu. Ta bo javno objavljen do 10. julija.

Tistim zavezancem, ki davka niso zmožni plačati zaradi utemeljenih oz. objektivnih razlogov, na katere sami niso mogli vplivati, pa že obstoječa zakonodaja omogoča možnost odpisa, delnega odpisa, odloga oz. obročnega plačevanja in jih v teh primerih (če jim je vloga odobrena) ne obravnava kot dolžnike.