Svet

Za posledicami raka umrl škotski pisatelj

STA / S.R.
10. 6. 2013, 11.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V nedeljo je za posledicami raka umrl škotski pisatelj Iain Banks, poznan po romanih The Wasp Factory, The Crow Road in Complicity, so po poročanju britanskega BBC sporočili iz založniške hiše Little, Brown Book Group, kjer so Banka označili za enega od priljubljenejših romanopiscev v državi.

Digitalspy
Iain Banks.

"Iain Banks je bil edinstven, saj je znal svojo izjemno domišljijo združiti s svojim značilnim humorjem," so v sporočilu za javnost zapisali založniki.

Banks, rojen leta 1954, je sicer v aprilu sporočil, da so mu zdravniki po odkritju raka na žolčniku napovedali zgolj še leto življenja, v knjigarne pa v tem mesecu prihaja tudi roman o bitki z rakom "The Quarry".

V nedavnem pogovoru za BBC je dejal, da je napisal že precejšen del knjige, ko je izvedel za svojo bolezen. "Nisem imel pojma, tako da roman ni odgovor na mojo bolezen ali kaj podobnega," je takrat dejal.

Škotski pisatelj Ken MacLeod je ob smrti kolega dejal, da je Banks "za sabo pustil veliko praznino tako na škotski literarni sceni kot v širšem svetu".

Leta 2008 je časnik The Times Banksa, ki je pod imenom Iain M Banks pisal tudi znanstvenofantastične knjige, uvrstil med 50 najboljših britanskih avtorjev po letu 1945.