Slovenija

Veterani o zadevi Patria: Dogaja se repriza politično motiviranih procesov in obsodb

STA/M.J.
6. 6. 2013, 09.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Združenju za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) ugotavljajo, da se ob 25. obletnici procesa proti četverici pred vojaškim sodiščem v Ljubljani dogaja nekakšna repriza politično motiviranih procesov in obsodb, ki temeljijo na slabo skonstruiranih indicih, ne pa tudi na dokazih, so sporočili iz združenja.

Reuters

"Vrsta skrajno nenavadnih okoliščin, od medijsko napovedanega procesa pred petimi leti do popolnih netočnosti v obsodilni sodbi, da o bizarnih obtožbah o neugotovljenih dneh, neznanih načinih in neidentificiranih načinih komunikacije niti ne govorimo, upravičeno poglablja sum v to, da proces ni sledil pravosodnim, pač pa političnim ciljem," opozarjajo v VSO.

Očitno vnaprej napisana obsodba zato po njihovem mnenju "ne sme in ne more zdržati, če želimo doseči ideale pravne in demokratične države, ki so bili najvišje postavljeni cilji osamosvojitvenih vrednost, ki jih varuje VSO".

Ljubljansko okrajno sodišče je namreč tri obtožene v zadevi Patria, predsednika SDS Janeza Janše, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, v sredo spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. Sodba ni pravnomočna.