Slovenija

Katera podjetja bomo prodali in za koliko?

STA / S.R.
6. 6. 2013, 09.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Odbor DZ za finance in monetarno politiko bo danes na zahtevo poslanske skupine PS obravnaval predlog prodaje naložb države, ki ga je pripravila vlada.

Reuters
Koliko bomo iztržili za Adrio Airways?

Na seznamu so deleži 15 podjetij, od katerih se je za pet podjetij postopek prodaje že začel. V PS članom odbora predlagajo, naj dajo soglasje za prodajo vseh naložb hkrati.

Vlada je na program za prodajo uvrstila deleže v Adrii Airways, Aeru, Elanu, Fotoni in Heliosu, za katere se je postopek prodaje že začel, ter dodatno še v desetih podjetjih. To so Aerodrom Ljubljana, Adria Airways Tehnika, NKBM, Telekom Slovenija, Cinkarna Celje, Gospodarsko razstavišče, Paloma, Terme Olimia Bazeni, Unior in Žito.

Vlada bo DZ predlagala popoln umik države iz omenjenih podjetij, je ob sprejemu seznama v začetku maja povedal finančni minister Uroš Čufer. Ministri sicer glede paketa privatizacije niso bili enotni, saj so proti glasovali trije ministri iz vrst SD.

Vlada je pripravo nabora podjetij za prodajo napovedala tudi v v nacionalnem reformnem programu 2013-2014, ki ga je prejšnji mesec posredovala v oceno Evropski komisiji. Prodajalci se bodo ravnali po načelu čim višje kupnine, pri strateško pomembnih podjetjih pa bodo upoštevali tudi trajen obstoj in razvoj naložbe.

Po besedah predsednika DL Gregorja Viranta so koalicijske partnerice načeloma dogovorjene, da bodo prvi sveženj privatizacije podjetij podprle. Zatem bodo pripravili klasifikacijo in strategijo upravljanja kapitalskih naložb, da se načeloma odločijo, v katerih družbah bo država obdržala lastništvo in katere bodo šle v prodajo, je v ponedeljek po kolegiju pri premierki Alenki Bratušek dejal Virant.