Slovenija

V PS ne komentirajo sodbe v primeru Patria

STA / A.M.
5. 6. 2013, 19.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V PS danes razglašene sodbe v primeru Patria ne komentirajo. Kot so zapisali, ne bodo sodili, ali je nekdo kriv ali ne. Za sojenja so pristojna sodišča in ne politične stranke ali DZ, so dodali. Odzivi vidnih članov političnih strank, ki z izjavami sodijo sodišču, pa so po mnenju PS neprimerna oblika pritiska na neodvisnost sodišč.

Mediaspeed

V stranki pojasnjujejo, da politične stranke sodelujejo v delu zakonodajne veje oblasti, zato bi bilo njihovo odzivanje na sodbe sodišč toliko bolj neprimerno. "Samostojno in nedvisno sodstvo je temelj pravne ureditve demokratičnih družb. Bistvo pravne države je, da so sodniki podrejeni le ustavi in zakonom in ne kakršnim koli zunanjim pritiskom. Politične stranke smo prve, ki moramo to spoštovati," so zapisali.

Sodišče je sicer vse tri obtožene, predsednika SDS Janeza Janšo, lastnika Rotisa Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča, spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov.

Sodba ljubljanskega okrajnega sodišča sicer še ni pravnomočna, je pa sodišče sledilo predlogu tožilstva in Janšo obsodilo na dve leti zapora, Črnkoviču in Krkoviču je prisodilo 22 mesecev zaporne kazni. Vsi bodo morali plačati še po 37.000 evrov stranske denarne kazni.