Svet

V Evropi vesoljni potop, v Rusiji in Novi Zelandiji sneg

J. P.
5. 6. 2013, 17.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropske oblasti se borijo z naraščajočimi rekami, ki so posledica večdnevnega deževja, najhujšega v zadnjih sedemdesetih letih.

Reuters
Muhasto vreme

V poplavah v Nemčiji, na Češkem, v Avstriji in Švici je več ljudi umrlo ali so pogrešani, odkar se je v četrtek začelo močno deževje.

Reuters
Češka

Tako je na Češkem v poplavah umrla vsaj ena oseba, več pa jih ostaja pogrešanih. V Pragi je bil zaradi narasle Vltave omejen javni prevoz in zaprta podzemna železnica, nekaj nižje ležečih območij pa je bilo evakuiranih.

Reuters
Nemčija

V Nemčiji so umrli oziroma so pogrešani vsaj štirje ljudje. V Passau so reke narastle do rekordnih višin, deli Rena, Maina in Neckarja pa so bili zaprti za rečni promet.

Do evakuacij je prišlo tudi v Švici in Avstriji, kjer je zaradi močnega deževja prišlo do poplav in zemeljskih plazov. V Avstriji je v plazu umrla vsaj ena oseba, dve pa sta pogrešani – na nekaterih območjih naj bi v le nekaj dneh padlo za do dva meseca dežja.

Reuters
Nova Zelandija

Močno deževje je zajelo tudi Novo Zelandijo, kjer je bilo napovedano divje vreme in sneg do 500 m nadmorske višine.

Reuters
Rusija

Slednji je na drugi dan poletja zajel tudi Rusijo, natančneje mesto Kemerovo. Do anomalije naj bi prišlo, ker je ciklon v regijo prinesel arktični zrak, kar je temperature spustilo na raven poletnih severno od arktičnega kroga. Območje sicer premore celinsko podnebje, kar pomeni res mrzle zime in vroča poletja. Letošnja pomlad je bila hladnejša kot sicer, snežilo pa je še v začetku maja, kar je pomenilo podaljšanje grelne sezone. Vremenskim nenavadnostim tako še ni videti konca – je to pokazatelj novih časov?