Slovenija

Slovenija z enim največjih padcev v evro območju

STA / S.R.
31. 5. 2013, 11.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Slovenija je v prvem četrtletju ponovna zabeležila visok padec gospodarske aktivnosti, padec bruto domačega proizvoda (BDP) pa je bil po razpoložljivih podatkih ponovno med največjimi v območju evra, poudarjajo na Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Mediaspeed
Mag. Boštjan Vasle, direktor Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Glavni razlog za padec vidijo v občutnem zmanjševanju domače potrošnje. "Podatki za prvo četrtletje torej kažejo, da gospodarske razmere ostajajo zelo zaostrene," so ocenili na Umarju. Kot so zapisali, je bil edini pozitivni dejavnik prvega četrtletja izvoz.

Po podatkih statističnega urada se je BDP na letni ravni zmanjšal za 4,8 odstotka, nadaljeval pa se je izrazit medletni upad končne potrošnje, predvsem gospodinjstev, manjša kot pred letom je bila znova tudi potrošnja države.

"Padanje domačega povpraševanja se je odrazilo tudi v visokem padcu davkov na proizvode in dodane vrednosti na domači trg osredotočenih dejavnostih. Slednje je bilo najbolj očitno v dejavnosti trgovine, prometa in gostinstva ter v strokovnih, znanstvenih, tehničnih in drugih poslovnih dejavnostih," je pojasnil direktor Umarja Boštjan Vasle.

Kljub nadaljevanju krčenja v gradbeništvu je bil dvoodstotni padec investicij manjši kot v predhodnih četrtletjih, kar je bila posledica večjih enkratnih nakupov investicijske opreme v tujini. Znova je na gibanje BDP pomembno vplivala sprememba zalog in vrednostnih predmetov.

Izvoz je tako ostal edini dejavnik, ki pozitivno prispeva h gospodarski aktivnosti, njegova medletna rast, ki je znašala 1,8 odstotka, pa se je v primerjavi s predhodnimi tremi četrtletji celo okrepila. "To po naši oceni izhaja iz manjšega padca izvoza v države EU, kjer se je padanje gospodarske aktivnosti v prvem četrtletju upočasnilo, nadaljevala pa se je tudi relativno visoka rast izvoza na trge izven EU," je še izpostavil Vasle.