Slovenija

Maja smo zabeležili 1,2-odstotna inflacijo

STA / S.R.
31. 5. 2013, 11.07
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Cene življenjskih potrebščin v Sloveniji so se maja na letni ravni zvišale za 1,2 odstotka.

Reuters

K skupni letni rasti cen so največ prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač ter gostinskih in nastanitvenih storitev. V primerjavi z aprilom so se cene zvišale za 0,3 odstotka, je danes v prvi objavi sporočil državni statistični urad.

Kot ugotavlja statistični urad, se je rast cen maja na letni ravni nekoliko znižala in je bila 1,2-odstotna, medtem ko je bila v enakem obdobju lani 2,4-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast je bila 2,4-odstotna, lani v enakem obdobju pa 2,1-odstotna. Skupna rast cen v tem letu pa je bila 1,3-odstotna.

Cene storitev so se v enem letu v povprečju zvišale za 2,5 odstotka, cene blaga pa za 0,6 odstotka. Blago dnevne porabe se je podražilo za 2,5 odstotka, medtem ko so se cene trajnega in poltrajnega blaga znižale za 4,1 oz. 2,5 odstotka.

Najizrazitejši dvig cen na letni ravni je statistični urad maja zabeležili v skupinah gostinske in nastanitvene storitve (za 8,6 odstotka) ter alkoholne pijače in tobak (za 7,4 odstotka). Sledile so skupine izobraževanje (za 4,6 odstotka), hrana in brezalkoholne pijače (za 3,1 odstotka), raznovrstno blago in storitve (za 2,9 odstotka) ter stanovanje (za 2,8 odstotka).

Opaznejše znižanje cen glede na prejšnje leto pa so zabeležili v skupinah obleka in obutev (za 3,1 odstotka), komunikacije (za 2,3 odstotka) ter zdravje (za 2,1 odstotka).

Na letno inflacijo so najbolj vplivale višje cene v skupinah hrana in brezalkoholne pijače ter gostinske in nastanitvene storitve, ki so se povišale za 0,5 odstotne točke. V prvi skupini so izstopale podražitve zelenjave (za 22,2 odstotka) in mesa (za 4,2 odstotka), medtem ko so se cene sadja nekoliko znižale (za 1,3 odstotka).

V drugi skupini so se podražile gostinske storitve (za 12,4 odstotka), nastanitvene storitve pa so se v povprečju pocenile (za 1,6 odstotka). K letni inflaciji so dodatne 0,4 odstotne točke prispevale še višje cene alkoholnih pijač in tobaka, saj se je tobak podražil za 10,2 odstotka. Prav toliko, 0,4 odstotne točke, pa so prispevale tudi višje cene v skupini stanovanje, kjer se je elektrika podražila za 11,1 odstotka, komunalne storitve pa za 7,6 odstotka.

Med letnimi podražitvami so izstopale še višje cene letalskega potniškega prometa (za 12,4 odstotka), zdravstvenega zavarovanja (za 11,1 odstotka), predšolskega izobraževanja (za devet odstotkov), drugih storitev v prometu (za 8,6 odstotka) ter finančnih storitev (za osem odstotkov).

Letno rast cen so znižale nižje cene osebnih avtomobilov (za 0,3 odstotne točke), obleke in obutve (za 0,2 odstotne točke) ter stanovanjske opreme (prav tako za 0,2 odstotne točke).

Mesečna rast cen je bila v letošnjem maju razmeroma nižja kot v tem mesecu v prejšnjih letih, saj so bile cene v povprečju višje za 0,3 odstotka. Največ, 0,4 odstotne točke, so k skupni mesečni rasti cen prispevale višje cene hrane in brezalkoholnih pijač.

Skupno rast cen so za 0,2 odstotne točke znižale nižje cene naftnih derivatov. Cene tekočih goriv so bile namreč nižje za 4,4 odstotka, cene pogonskih goriv pa za 2,8 odstotka.

Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila maja 1,6-odstotna, medtem ko je bila lani v enakem obdobju 2,4-odstotna. Povprečna 12-mesečna rast cen pa je bila 2,7-odstotna, kar je več kot v enakem obdobju lani, ko je bila 2,2-odstotna. Mesečna rast cen pa je bila 0,3-odstotna.