Slovenija

Pozabljeni od države in občine

Gabrijel Toplak
22. 5. 2013, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nevaren odsek Krajanom KS Malečnik – Ruperče v Mestni občini Maribor veliko težav povzroča reka Drava, saj jih pogosto poplavlja, zaradi neustreznega vzdrževanja struge pa je čedalje bolj zaraščena in si utira svojo pot. Pošteno jim je že spodjedla cesto Trčovsko cesto, ki je po mnenju tamkajšnjih stanovalcev smrtno nevarna.

Gabrijel Toplak

Stanovalci Malečnika, ki živijo ob Trčovski cesti med Malečnikom in občino Duplek, menijo, da so skoraj pozabljeni tako od Mestne občine Maribor, katere del so, kot tudi s strani države. Prepričani so, da jih je država pustila na cedilu zaradi mačehovskega odnosa do reke Drave, ki je zaradi neurejenosti in zaraščenosti rečnega korita spremenila tok in se vedno bolj zajedla v levo brežino. Pogosto jih poplavlja in uničuje tudi cestno infrastrukturo ene najbolj prometnih cest v krajevni skupnosti.

Podpredsednik KS Malečnik – Ruperče Andrej Stramlič, sicer tudi zadolžen za področje komunale, je povedal, da je pretok Drave nizek, poleg tega se korito reke pomika vedno bolj levo, zato jim na več mestih spodjeda zelo prometno cesto. »Na cestišču imamo zavarovano plazišče, saj je del, zagotovo skoraj meter in pol vozišča, dobesedno zdrsnil v reko, medtem ko se razpoke na vozišču prav zaradi omenjenega plazenja kar naprej povečujejo. Po cesti vozita tudi lokalni in šolski avtobus, stanje, v katerem je vozišče, pa nobenemu udeležencu v prometu ne zagotavlja več ustrezne varnosti,« razlaga Stramlič. Dodaja, da vremenoslovci in drugi strokovnjaki napovedujejo čedalje večje število ujm, škoda, ki jo plačujejo tukajšnji ljudje, pa je vedno večja. Pristojne vseskozi opozarjajo na tovrstno problematiko, saj so imeli z njimi številne sestanke in razgovore, vendar do kakšnih konkretnih dogovorov še niso prišli.

In ker ravno ob tej cesti v celotni krajevni skupnosti stanuje največ prebivalcev, so tudi slednji ogorčeni. Franc Maruško s Trčove 73 se sprašuje, kdaj jih bo kateri od odgovornih obiskal in se na kraju samem prepričal o katastrofalnem stanju ceste. »Smo brez pločnikov, promet je gost, zato so tako pešci kot kolesarji, ki jim luknje na cesti predstavljajo smrtno nevarnost, zares izpostavljeni. Kar naprej se moramo zadovoljiti z obljubami, do njihove uresničitve oziroma sanacije pa ne pride. Kolikor vem, cesta približno zadnjih 30 let ni bila deležna večje sanacije, morda le tu in tam kakšnega krpanja,« pojasnjuje Maruško, ki se spominja, da se trku z avtomobilom pred leti ni mogel izogniti njegov niti njegov nečak. Življenje v bližini te ceste postaja vse bolj nevarno tudi po mnenju Petra Stergarja s Trčove 71, saj je smrtno nevarna za ljudi in avtomobile. »Na delu se je cesta sesedla in se nagiba, zato je v avtomobilu, kot da se vozimo po klančini. Zadnjič so jo z asfaltom krpali pozimi, vendar so prevleke vozila prevozila že tolikokrat, da imamo sedaj samo luknje,« je dejal Stergar.

Predsednik KS Malečnik – Ruperče Jožef Škof pa o Trčovski cesti, za katero naj bi se vendarle pripravljal načrt sanacije, pravi, da ima že 'dolgo brado'. V času županovanja Borisa Soviča pred leti so dobili samo pločnik, do obljubljene ureditve ceste, ki vodi tudi do odlagališča nevarnih odpadkov, pa ni nikoli prišlo. Odlagališče so odgovorni zaprli in na cesto pozabili, saj od takrat samo propada.

Gabrijel Toplak