Slovenija

Končuje se projekt Glavate vrbe

STA / J.P.
1. 5. 2013, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ob Šmarskem potoku v bližini Šmarja pri Jelšah, ki ga obraščata pretežno črna jelša in bela vrba, so končali posebno obrezovanje vrb.

Wikipedia

Gre za projekt, s katerim želijo ohraniti ogroženega hrošča puščavnika, ki živi v duplih glavatih vrb in v času parjenja, med julijem in avgustom, oddaja feromone z vonjem po marelicah.

Projekt pod imenom Glavate vrbe je potekal od januarja lani in se je zaključil aprila. Z njim spodbujajo tradicijo obrezovanja glavatih vrb, ohranjajo naravno krajino in identiteto Obsotelja in Kozjanskega ter želijo pozitivno vplivati na varstvo narave in ohranjanje naravnih vodotokov, so sporočili iz Zavoda RS za varstvo narave.

Včasih je na tem območju pred ozelenitvijo vej potekalo obrezovanje vrb "na glavo". Nekateri lastniki zemljišč so jih obrezovali jeseni, drugi spomladi pred začetkom vegetacijske dob. Z obrezovanjem vrbe niso zrasle v višino, zato so se njihova debla debelila, v njih pa so se začele ustvarjati drevesna votline, ki so postale dom mnogim živalim, so pojasnili.

Nato pa se je obrezovanje začelo opuščati, vrb pa niso pomlajevali. Mnogi lastniki so obvodno zarast prepustili naravnemu razvoju, nekateri so jo celo povsem odstranili. Zato so v zavodu zasnovali omenjeni projekt, s katerim so osveščali lastnike zemljišč ter jih naučili tradicionalnega obrezovanja vrb in varovanja posebnih vrst živali, še posebej hrošča puščavnika.

O projektu so izdali zloženko in koledar, pripravili pa so tudi deklaracijo o sonaravnem ravnanju z obrežno vegetacijo, prireditvi za druženje lastnikov zemljišč z vrbami ter številne delavnice, predstavitve in razstave, so še navedli.