Svet

V zrušenju stavbe v Daki umrlo najmanj 413 ljudi

STA / J.P.
1. 5. 2013, 10.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zrušenju stavbe v bangladeški prestolnici Daka je umrlo vsaj 413 ljudi, so danes sporočile oblasti, potem ko so reševalci v ruševinah v sredo našli še več trupel.

Reuters

Osem dni po nesreči je medtem na uradnem seznamu pogrešanih oseb še 149 imen.

Bangladeška vojska je ob pomoči sorodnikov sestavila seznam oseb, ki jih še pogrešajo. "Na seznamu je 149 imen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP novinarjem pojasnil general Chowdhury Hasan Suhrawardy.

Po zrušenju stavbe so sorodniki prijavili več kot 1300 pogrešanih oseb, vendar pa je v več primerih prišlo do podvajanja, pa poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kljub temu dpa navaja, da je še vedno pogrešanih več kot 600 oseb, več trupel naj bi bilo še zakopanih pod ruševinami.

V zrušenju osemnadstropne stavbe, v kateri so se nahajale trgovine in več tekstilnih tovarn, je bilo sicer poškodovanih več kot 2400 ljudi. V stavbi so delavci po navedbah nevladnih organizacij med drugim šivali za španski Mango, britanski Primark in Papaya Denim, kanadski Joe Fresh in ameriški Cato Corp.

Iz Primarka so ta teden napovedali pomoč žrtvam. Družinam ponesrečenih ali pokojnih delavcev in delavk, ki so šivale za njegovega dobavitelja, trenutno zagotavljajo hrano in druge nujne potrebščine. "Primark bo tudi izplačal odškodnino žrtvam te tragedije," so napovedali in obljubili tudi dolgoročno pomoč otrokom, ki so izgubili starša.

Britanski tekstilni velikan je pozval tudi ostale znamke, za katere so šivali nesrečni delavci, naj se odločijo za podobno potezo.

Preživeli so pojasnili, da so v zgradbi, v kateri so se nahajale trgovine in tovarne z oblačili, dan pred zrušenjem odkrili razpoko, kar je vodilo do evakuacije okoli 3000 tekstilnih delavcev. A so jim nadrejeni kasneje naročili, naj se vrnejo na delovna mesta.

Nesreča je znova osvetlila nizke varnostne standarde in slabe delovne pogoje v tekstilni industriji v Bangladešu, ki je drugi največji izvoznik tekstilnih izdelkov na svetu. Boljše pogoje za delo je med drugim na ponedeljkovem protestnem shodu zahtevalo več kot 15.000 delavcev.