Slovenija

Moody's znižal bonitetno oceno Slovenije

STA
30. 4. 2013, 19.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Bonitetna hiša Moody's je danes znižala oceno slovenskega državnega dolga za dve stopnji z Baa2 na Ba1.

Thinkstock

S tem je ocena padla v območje naložbe visoke tveganosti (t.i. junk). Glavni razlog za znižanje so razmere v bančnem sektorju in ocena o povišani verjetnosti potrebe po zunanji pomoči. Obeti ostajajo negativni.

Ključni dejavniki, ki so Moody's tik pred za danes načrtovanim zaključkom izdaje slovenske dolarske obveznice in pred zaključkom borznega trgovanja vodili v znižanje ocene, so trije.

Gre za razmere v bančnem sektorju, "občutno poslabšane" razmere v javnih financah in pa negotove obete glede dostopa do finančnih sredstev, ki po navedbah agencije povečujejo verjetnost, da bo Slovenija potrebovala zunanjo finančno pomoč.

Obeti ostajajo negativni, kar pomeni, da se ocena lahko še zniža. Do tega bi lahko prišlo, če bi se otežil dostop države do zadolževanja na trgu, kar bi po navedbah Moody's lahko bila posledica zaostrovanja krize v bančnem sektorju ali vnovične zaostritve razmer v evrskem območju. K njej bi lahko vodilo tudi dodatno občutnejše poslabšanje gospodarskih razmer v državi.