Slovenija

Tovšakova krivdo priznala zaradi zdravstvenega stanja

STA / S.R.
9. 4. 2013, 15.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

a celjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevala glavna obravnava zoper nekdanjo direktorico velenjskega Vegrada Hildo Tovšak ter nekdanjo direktorico kadrovskega in splošnega sektorja družbe Branko Gabriel zaradi domnevnega kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja.

Mediaspeed

Tovšakova je danes krivdo priznala v solzah. Po priznani krivdi je Tovšakova, ki bo v sredo povedala, kakšna je bila njena vloga pri storitvi omenjenega kaznivega dejanja, zapustila sodno dvorano.

Njen zagovornik Boris Kanduti je za STA povedal, da je Tovšakova krivdo priznala zaradi slabega zdravstvenega stanja, odprtih sodnih zadev in ker želi zmanjšati medijski pritisk nase in svojo družino.

Namesto nadaljevanja sojenja bo v sredo narok, na katerem bo izrečena kazen za Tovšakovo, ki je sicer v priporu zaradi drugega kaznivega dejanja. Okrožni državni tožilec Stanislav Pintar je napovedal, da bo predlagal dveletno zaporno kazen, če bo krivdo iskreno priznala in dejansko obžalovala očitano kaznivo dejanje.

Tožilec Tovšakovi in Gabrielovi, ki na predobravnavnem naroku julija lani nista priznali krivde, očita neupravičeno uporabo in prilastitev sredstev iz Vegradove blagajne vzajemne pomoči v znesku okoli 220.000 evrov.

Gabrielova, ki krivde ne priznava, zato se sojenje zanjo nadaljuje, je na eni izmed obravnav povedala, da je bila Tovšakova glavna direktorica v pravem pomenu besede, z Vegradovega računa pa se niti centa ni nakazalo brez njene vednosti. Za Gabrielovo je bila Tovšakova garač in je tudi od drugih zahtevala, da veliko delajo. Dejala je še, da kot direktorica ni imela nobenih pooblastil in je morala za vsako zadevo pridobiti dovoljenje Tovšakove.

Sodišče je danes zaslišalo šest prič iz finančnega sektorja nekdanjega Vegrada, med drugim tudi podrejeno delavko Majdo Volk, ki je povedala, da so bili Vegradovi računi blokirani od februarja 2010. Pojasnila je tudi, da se je denar iz blagajne vzajemne pomoči začel prenašati na druge račune hčerinskih družb takrat, ko ni bilo več prilivov na Vegradove račune.

Dejala je tudi, da so imeli likvidnostne komisije, ki so vsakodnevno poročale o finančnih razmerah v podjetju, največkrat pa je bila prav Tovšakova tista, ki je odločala kam z denarjem iz blagajne in komu kaj plačati. Večkrat je to storila tudi Gabrielova.

Po besedah Volkove je velenjska občina v omenjeno blagajno vplačala 11.000 evrov, vendar ni znala pojasniti, kaj se je potem zgodilo s tem denarjem.

Vse priče so zatrdile, da so se bale Tovšakove in Gabrielove, saj sta jim večkrat grozile s sankcijami, če ne bodo upoštevale njunih napotkov. Večkrat sta jim tudi povedali, da lahko gredo po delovno knjigo v kadrovsko službo, pogosto pa so se dogajale prerazporeditve zaposlenih v finančnih službah.

Obtožnica Tovšakovo in Gabrielovo bremeni, da sta Volkovi naročili, naj iz blagajne vzajemne pomoči nekaj več kot 400.000 evrov nakaže na transakcijske račune družb Vegrad, Vegrad Projektivni biro in Vegrad Inde. Del teh sredstev, ki so bila namenjena družinam dveh umrlih delavcev, naj bi Tovšakova in Gabrielova vrnili v blagajno vzajemne pomoči, tako naj bi delavce in podjetniški sindikat dejansko oškodovali za okoli 220.000 evrov.