Svet

Francoska vojska zapušča Mali

STA / S.R.
9. 4. 2013, 13.17
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Manj kot tri mesece po začetku vojaškega posredovanja v Maliju je Francija začela umik svojih vojakov iz države. Prve vojake so že premestili na Ciper, so danes sporočili iz francoskega obrambnega ministrstva.

Reuters
Francoski vojaki bodo odgovornost prenesli na vojake afriških držav.

Francoski predsednik Francois Hollande je sicer že napovedal, da se bo število francoskih vojakov v Maliju do julija prepolovilo. Število vojakov bi se tako s 4000 zmanjšalo na približno 2000, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Julija naj bi v tej nemirni afriški državi izvedli še predsedniške in parlamentarne volitve.

Francija se tako zdaj pripravlja, da bo zadeve v Maliju v prihodnjih tednih predala varnostnim silam afriških držav z mandatom Združenih narodov. Sčasoma pa bo umaknila večino svojih vojakov, a načrtuje, da bo v državi pustila enoto 1000 vojakov, ki bodo sodelovali v boju proti terorizmu.

Že v ponedeljek je kakih sto francoskih vojakov prispelo na Ciper, kjer bodo ostali nekaj dni, preden bodo odpotovali v domovino.

Po državnem udaru marca lani je v Maliju prišlo do takšne destabilizacije razmer, da so islamistični uporniki uspeli prevzeti nadzor nad severnim delom države. V spor je 11. januarja posegla Francija s svojimi vojaki in pomagala potisniti upornike nazaj.