Slovenija

Depeša stara in stokrat zanikana zgodba

STA
9. 4. 2013, 14.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Depeša ameriškega veleposlanika v Sloveniji Thomasa Robertsona, po kateri naj bi SDS pod vodstvom Janeza Janše od finske Patrie v poslu za nakup oklepnikov pod mizo dobila 2,8 milijona evrov, je stara in stokrat zanikana zgodba.

Slovenska vojska

Njen namen je le, da se ne bi razpravljalo o bistvenih razvojnih problemih Slovenije, so danes v odzivu zapisali v SDS. Robertson se je v depeši iz 25. maja 2007, ki jo je objavil WikiLeaks, skliceval na tajni vir, ki je imel neposreden dostop do enega od uslužbencev družbe Rotis, Patriinega slovenskega partnerja. Vir je Robertsona opozoril tudi, da STO Ravne ni uspelo, da bi ponudil "podoben prispevek" Janševi stranki.

V depeši Robertson sicer ocenjuje izbiro finske Patrie za izdelavo oklepnikov za Slovensko vojsko in dejstvo, da ni bil izbran proizvajalec, ki je v posredni lasti ameriškega podjetja General Dynamics.

V SDS pa so opozorili, da gre za "staro in stokrat zanikano zgodbo", ki je bila objavljena in s strani SDS zanikana že leta 2011. "Z objavo starih depeš se spet ustvarja virtualna resničnost z namenom, da se ne bi razpravljalo o bistvenih razvojnih problemih Slovenije in da bi se prikrile informacije o izjemnem vplivu na medijski prostor, ki ga je imel in ga še vedno ima nekdanji predsednik države Milan Kučan," so zapisali v sporočilu za javnost.

Ponovno so zanikali Robertsonove navedbe "iz depeš, ki so bile objavljene pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami jeseni leta 2011 in z objavo katerih so očitno nekatere interesne skupine želele javnomnenjsko škoditi SDS".

Kot so zapisali v SDS, je iz teh depeš jasno, da so bili "ključni neimenovani viri načelnik generalštaba Slovenske vojske in nekdanji svetovalec predsednika Danila Türka Ladislav Lipič, ki je v začetku decembra 2012 območne organizacije Združenja veteranov vojne za Slovenijo tudi aktivno pozival k protestom zoper vlado Janeza Janše, visoki častnik Slovenske vojske Jožef Žunkovič ter Drago Kos".

Omenjene so v SDS tudi obtožili, da "so pri ameriški diplomaciji in drugod ustvarjali vtis, da je pri razpisu (nakupa finskih oklepnikov, op.a.) prišlo do korupcije in so tako škodovali ugledu Republike Slovenije". Opozarjajo tudi, da je nekdanji ameriški veleposlanik v Sloveniji očitno želel lobirati za ameriško podjetje General Dynamics.

"Ne predsednik Janez Janša niti SDS se tako nikoli nista vmešavala v izvedbo nakupa osemkolesnikov za Slovensko vojsko, niti o tem ni odločala vlada, ki jo je tedaj vodil premier Janša. Šlo je za avtonomno odločitev ministrstva za obrambo, ki ga je vodil Karl Erjavec," so še zapisali v SDS in zatrdili, da stranka v zgodbi Patria ni nikoli "prejela centa".

Za Planet Siol.net se je sicer oglasil tudi Drago Kos in zanikal, da bi se kdaj z uslužbenci ameriške ambasade pogovarjal o patriah. "Glede na to, kako se SDS odziva, bom še počasi začel verjeti, da je od posla kaj dobila," je povedal Kos in dodal, da se je s primerom prvič seznanil, ko je bila podana obtožnica v zadevi Patria na ljubljanskem okrajnem sodišču.