Slovenija

Virantu očitajo prikrivanje podatkov o stanju v policiji

STA/M.V.
8. 4. 2013, 13.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Minister za notranje zadeve in javno upravo Gregor Virant v izhodiščih vlade za pogajanja s sindikati javnega sektorja očitno namerno skriva 12,1-odstotno znižanje števila zaposlenih v policiji v zadnjih petih letih, ocenjujejo v Policijskem sindikatu Slovenije. Vlado v odprtem pismu pozivajo, naj v pogajanjih upošteva korektne podatke.

Mediaspeed

Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo popoldne sedli za pogajalsko mizo. V vladnih izhodiščih za nadaljevanje pogajanj pa so po mnenju Policijskega sindikata Slovenije zamolčana dejstva o stanju v policiji, kar da je precej zaskrbljujoče, "tako zaradi podatkov o stanju v policiji, ki izhajajo iz drugih merodajnih poročil, kot tudi zaradi mednarodnih obveznosti Slovenije".

Število zaposlenih v policiji se je, kot navajajo v sindikatu, v času krize zmanjšalo. Po podatkih Ajpesa je bilo januarja 2008 v policiji zaposlenih 9321, januarja 2013 pa le še 8189 javnih uslužbencev.

Vladno gradivo za pogajanja zato v policijskem sindikatu ocenjujejo kot popolno zavajanje javnosti in zaposlenih v policiji. Prepričani so, da poskuša Virant "neposredno odgovornost politike za neracionalno zaposlovanje najbolje plačanega kadra, predvsem na podlagi političnih referenc v zadnjih letih, ponovno naprtiti na pleča zaposlenih v javnem sektorju, ki že tako prejemajo sramotno nizke dohodke in jih je že sprejem zakona za uravnoteženje javnih financ pahnil na rob revščine".

Z navedenim znižanjem števila zaposlenih v policiji se je po ocenah sindikata enormno povečala obremenitev zaposlenih, ki so celo za manjši dohodek morali prevzeti dodatne naloge na račun manjkajočega kadra.

Spomnili so še, da so se zaposlenim z uveljavitvijo določb zakona za uravnoteženje javnih financ plače v povprečju znižale za štiri odstotke.

V policijskem sindikatu zato po njihovem "precej (pre)plačane politike in vodilne funkcionarje" pozivajo, da se "končno spustijo na realna tla" in spoznajo da je "skrajni limit na področju nižanja plač že dosežen".

Od vlade še zahtevajo, "da poiščejo druge, primernejše načine za polnjenje državnega proračuna, povečanje potrošnje in dviga BDP".