Slovenija

Kos: Zadeva Patria se počasi začenja razpletati

STA/ M.V.
5. 4. 2013, 20.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Razsodba avstrijskega sodišča glede zadeve Patria po mnenju nekdanjega predsednika komisije za preprečevanje korupcije Draga Kosa pomeni, da se zadeva počasi začenja razpletati. Po njegovem bo zdaj zelo čudno, če bo slovensko sodišče, kljub temu da je vezano na lastne dokaze, ugotovilo, da v Sloveniji ni bilo nikogar, ki je prejel podkupnino.

Siemens

Na vprašanje, kako bo današnja razsodba na Dunaju vplivala na proces, ki poteka v Sloveniji, Kos odgovarja, da pravno-formalno ne more vplivati, saj slovensko sodišče v zadevi presoja glede na obtožni predlog in dokaze, s katerimi razpolaga samo. Lahko pa po njegovi oceni pride do "zelo zanimive situacije, če bi se slučajno zgodilo, da bi bili vsi obtoženi oproščeni". "Ker potem je očitno, da so bodisi slovenski bodisi avstrijski organi naredili nekaj hudo narobe," dodaja.

Tudi po mnenju državnega tožilca Andreja Ferlinca, ki v sojenju v Sloveniji zastopa državno tožilstvo, razsodba avstrijskega sodišča načeloma ne more vplivati na postopek v Sloveniji. V izjavi za Svet na Kanalu A pa je tudi on opozoril, da "je treba upoštevati, da so očitki v avstrijski obtožnici enaki oziroma podobni" kot v slovenskem primeru.

Sojenje petim obtoženim v Sloveniji - Janezu Janši, Jožetu Zagožnu, Ivanu Črnkoviču, Tonetu Krkoviču in Walterju Wolfu - Kos sicer spremlja, je še povedal za STA. Pri tem ocenjuje, da se vleče preko vsake razumne meje in da obtoženi izkazujejo "izrazito nespoštljiv odnos do pravosodne veje oblasti". Sam je pričakoval, da bo zadeva na sodišču obravnavana hitreje in učinkoviteje.

Kos je bil sicer v času zadeve Patria na čelu protikorupcijske komisije. V SDS mu že leta očitajo, da je "v svoji aktovki" odnesel afero na Finsko in da je v razgovorih zavajal tamkajšnje preiskovalce, kar pa Kos zanika.

Deželno sodišče na Dunaju je danes izreklo sodbe v primeru Patria. Prvoobtoženi Wolfgang Riedl je bil spoznan za krivega v več točkah obtožnice, med drugim za podkupovanje v Sloveniji. Trije soobtoženi so bili oproščeni, Walterju Wolfu pa zaradi odsotnosti razsodbe danes niso izrekli.