Slovenija

Pridržali Senico, njegovo hčer in še dve osebi

STA
5. 4. 2013, 13.45
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Preiskava NPU in policije na sedežu odvetniške pisarne Senica še vedno poteka.

STA

Po informacijah, ki jih je neuradno pridobila STA, gre za preiskovanje poslov odvetnika Mira Senice z Vegradom oz. njegovo nekdanjo prvo damo Hildo Tovšak in posojili, ki jih je Vegrad najemal pri bankah, predvsem Hypo Alpe Adria.Kot je izvedela STA, naj bi predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in policije iskali dokaze o spornem delovanju Tovšakove v zvezi z Vegradom in vlogo Senice pri pridobivanju nekaterih posojil pri bankah, predvsem Hypo banki, kjer je Vegrad najel za več deset milijonov evrov kreditov.

Po nekaterih informacijah naj bi bilo sporno prav prelivanje nekaj tega denarja na posestvo Bužekijan. Na Hypu so za STA povedali, da se policija pri njih ni oglasila in da s tem niso seznanjeni.

Kot so sporočili iz NPU, v okviru predkazenskega postopka danes izvajajo 16 hišnih preiskav zaradi kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete na območju policijskih uprav Ljubljana, Koper in Celje. V preiskavi zlorabe položaja in pranja denarja ena izmed hišnih preiskav poteka tudi pri v odvetniški hiši Senica, pri čemer naj bi bili pridržani Miro Senica, njegova hči Maruša Senica in še dve osebi.

STA
Odvetniška pisarna Mira Senice.
Današnje aktivnosti so del obsežne kriminalistične preiskave, ki predstavlja nadaljevanje preiskovanja kaznivih dejanj gospodarske kriminalitete v eni izmed gospodarskih družb z območja Celja, so sporočili iz Generalne policijske uprave.

Preiskava, ki jo usmerja specializirano državno tožilstvo, poteka v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivih dejanj zlorabe položaja in pravic ter pranja denarja. Za prvo kaznivo dejanje je zagrožena kazen zapora do osmih let, za drugo kaznivo dejanje pa do 10 let.