Avto-moto

Novi predstavnik X

Božo Lalič / Auto Bild Slovenija
5. 4. 2013, 12.26
Posodobljeno: 5. 4. 2013, 12.55
Deli članek:

BMW predstavlja novi koncept X4, kateri naj bi ponujal vpogled v prihodnost znamke.

BMW je serijo vozil X uvedel leta 1999 z modelom X5 in vse od takrat pridno razvijajo nove športnike na visokih petkah. BMW je z X5 oživel segment SAV (sports activity vehicle), zdaj pa predstavlja še koncept drugega predstavnika v podsegmentu SAC (sports activity coupé), model X4.

Novi X4 ne more skrivati svojega genoma in že na daleč je razvidno, da gre za tipičen BMW. Z dolžino 4.648 mm, širino 1.915 in višino 1.622 (BMW X6: 4.877, 1.983 in 1.690 mm, medosje 2.933 mm) bo X4 občutno manjši od svojega starejšega brata X6. Sicer pa je BMW poskrbel, da bo v vozilo dovolj velika potniška kabina in medosno razdaljo postavil na 2.810 milimetrov.

Novi X4, ki bi naj na trg prispel naslednje leto, bodo izdelovali v ameriškem mestu Spartanburg, kjer že izdelujejo modele X3, X5 in X6.

Na konceptu opazimo znane, a kljub temu samosvoje prednje LED žaromete, ki se kot pri novem BMW serije 3 dotikajo okvirja mrežic hladilnika.  Ledvičke so videti na prvi pogled še bolj izstopajoče, prav tako pa do izraza pridejo klasični BMW kratki previsi in dolg motorni del vozila. Veliki vstopi za zrak spredaj označujejo, da gre za športno vozilo, ki ga bomo v vsakdanu res težko zamenjali za kateri drugi model v modelni paleti BMW.

LED žaromete bomo našli tudi zadaj, te pa zaradi ozkega videza in L-oblike prav tako poudarjajo širino bokov vozila. Opazimo tudi kratek spojler integriran v prtljažna vrata, prav tako pa dve izpušni cevi, ki se bohotita v ozki obliki.

Markantni boki z dvema linijama in vbočeno obliko nad pragoma, prav tako spominjajo na klasično BMW obliko. Kljuke prednjih vrat in delno tudi zadnjih, so vpete v prednjo izboklo linijo, poznamo tudi iz drugih modelov pri BMW. Zadnja linija močno podarja zadnja blatnika in daje občutek, da je X4 v nizkem štartu.

Koncept X4 ima stilno oblikovana nosilca stranskih ogledal, ki nekako spominjajo na M nosilce v starejših BMW-jevih modelih. Da vozilo stoji na 21-palčnih platiščih in pnevmatikah velikosti 278/35 ZR, postane jasno, da bo BMW verjetno predstavil tudi M različico tega mogotca.

O tehničnih podatkih še BMW ni govoril, prav tako ne o predvidenih cenah.