Svet

Anarhisti v Zagrebu

STA / S.R.
5. 4. 2013, 11.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V zagrebški Galeriji Nova se bo ob 15. uri začel 9. anarhistični knjižni sejem.

Reuters

Udeležbo na sejmu so napovedali založniki, skupine in projekti z vse Evrope, med drugim iz Velike Britanije, Francije, Švice in Belorusije, pa tudi z drugih koncev sveta. Slovenski aktivisti bodo v Zagrebu predstavili ljudsko gibanje proti političnim elitam.

Poleg stojnic s knjigami in ostalimi tiskovinami z anarhistično in sorodno tematiko, smo tudi letos v sklopu sejma pripravili številne spremljevalne dogodke, je za STA povedal eden od organizatorjev festivala Marko Strpić, ki je tudi založnik in knjigar.

Slovenski aktivisti bodo danes na sejmu spregovorili o političnem stanju v Sloveniji, kot tudi o organizaciji, izzivih in zmagah gibanja proti političnim elitam. V soboto bosta potekali razpravi o anarhističnem gibanju in situaciji v Belorusiji kot tudi o radikalizaciji politične scene v Italiji.

Predstavila se bo londonska založba in distribucija Active Distribution, ki letos praznuje 25-letnico obstoja. Govorili bodo tudi o projektu digitalizacije knjig in Anarhistične knjižnice. Ta je začela delovati najprej v angleščini, nato pa se je razširila še na ruščino, finščino, španščino in hrvaščino.

Novi založniški pobudi, ki prihajata iz Srbije, sta Usiusk in Burevesnik. Pri slednji bodo predstavili prevod knjige "Work" (Delo) ameriškega kolektiva CrimethInc.

Avtor knjige "Soccer vs. The State" (Nogomet proti državi), nekdanji nogometaš in doktor filozofije Gabriel Kuhn, bo odprl razpravo o tem, kaj pomeni nogomet za igralce, navijače in anarhiste. Zanima ga, ali lahko nogomet namesto mamila za množice postane sredstvo osvoboditve. Napovedan je tudi umetniški performans La mascara.

Sejem bodo danes odprli v Galeriji Nova sredi mesta, stojnice bodo v soboto preselili v park Zrinjevac, v nedeljo popoldan pa ga bodo sklenili v prostorih galerije.

Prvi anarhistični sejem so v Zagrebu organizirali sredi marca 2005, tedaj kot drugi balkanski anarhistični sejem (Bask). Prvo srečanje anarhističnih založnikov z Balkana je bilo leta 2003 v Ljubljani, nato pa so se srečanja vrstila v Zagrebu, bolgarski prestolnici Sofiji, grškem Solunu in Zrenjaninu v Srbiji.

Bask bo letos, deset let od začetka, med 24. in 26. majem potekal v Ljubljani.