Svet

V Fukušimi znova okvara

STA / S.R.
5. 4. 2013, 11.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V japonski jedrski elektrarni Fukušima, ki je bila pred dobrima dvema letoma poškodovana v potresu in cunamiju, se je iz še neznanih razlogov danes ustavil hladilni sistem enega od bazenov porabljenega jedrskega goriva.

Reuters

Kot je sporočil upravitelj Tepco, se je alarm oglasil ob 14.27, tehniki pa so ugotovili, da se je sistem ustavil. Sistem hlajenja se je ustavil v bazenu reaktorja 3. V bazenu so izmerili 15,1 stopinje Celzija, kar pomeni, da so razmere stabilne in ne pomenijo grožnje za okolje, je sporočil Tepco.

Sedaj ugotavljajo razlog in upajo, da bodo sistem znova vzpostavili še danes, so še sporočili po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Varnostna meja temperature goriva je sicer 65 stopinj Celzija. Hlajenje goriva je nujno, da ne bi prišlo do nenadzorovanih jedrskih reakcij.

Čeprav okvara naj ne bi predstavljala nevarnosti, kaže na negotovo stanje jedrske elektrarne, ki je bila poškodovana v potresu in cunamiju marca 2011, ko so morali zaradi sevanja več deset tisoč ljudi iz okolice elektrarne evakuirati, prišlo pa je tudi do onesnaženja zemljišč.

Prejšnji mesec so zaradi izpada elektrike prenehali delovati hladilni sistemi v vseh štirih bazenih za hlajenje porabljenega goriva v elektrarni. Razlog naj bi bila podgana, ki je povzročila kratek stik. Za ponovno vzpostavitev sistema so potrebovali skoraj 30 ur, še navaja AFP.