Svet

Južnokorejska rušilca spremljata severno sosedo

STA / S.R.
5. 4. 2013, 12.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Južnokorejska mornarica je danes v morju okoli Korejskega polotoka namestila dva rušilca, ki bosta opazovala morebitno izstrelitev severnokorejske rakete, poročajo južnokorejski mediji.

Reuters
Južnokorejski rušilci spremljajo dogajanje na severu.

Severna Koreja je sicer danes na vzhodno obalo premestila še drugo raketo srednjega dosega, 7600-tonska rušilca tipa aegis sta opremljena z radarjem SPY-1, ki lahko z razdalje 1000 kilometrov spremljata več sto objektov hkrati. "Če bo Severna Koreja izstrelila raketo, bomo sledili njeni poti," je pojasnil visok mornariški častnik.

Ladji bosta spremljali dogajanje na obeh straneh Korejskega polotoka. Severna Koreja je danes na vzhodno obalo premestila še drugo raketo srednjega dosega, ki ju je namestila na vozili, opremljeni z izstreliščem, poročajo južnokorejski mediji.

Raketi bi lahko dosegli "precejšno razdaljo" - Japonsko, Južno Korejo in ameriške vojaške baze na tihomorskem otoku Guam, je v parlamentu povedal južnokorejski obrambni minister Kim Kwan Jin. Ne bi pa mogli doseči ameriške celine, s čimer grozi Pjongjang.

Washington je kljub temu sprejel "vse potrebne varnostne ukrepe", je v četrtek pojasnil tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney. Iz Pentagona so sporočili, da nameščajo rakete, ki bi prestregle balistične rakete, usmerjene proti Guamu.