Slovenija

Nekatere reke po Sloveniji že poplavljajo

STA / J.P.
31. 3. 2013, 14.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V ravninskem delu Pomurja, Podravja in Posavja po podatkih Agencije RS za okolje prihaja do razlivanj zaradi visoke podzemne vode in povečane vodnatosti vodotokov.

Dolenjski list
Napovedano povečevanje poplavljenih površin v prihodnjih dneh.

Poplavljajo Ljubljanica na Ljubljanskem barju, Krka, Vipava, Drava v spodnjem toku ter reke in manjši vodotoki v Pomurju na območju pogostih poplav.

Naraščajo Ledava, Ščavnica, Velika Krka, Pesnica in manjši vodotoki na vzhodu države, so sporočili z Uprave RS za zaščito in reševanje.

Zaradi poplavljenega cestišča je na cesti Zameško - Kostanjevica na Krki pri Malencah popolna zapora, navaja Prometno-informacijski center za državne ceste na svoji spletni strani. Voda iz bližnjega potoka pa je zjutraj zalila gasilski dom v Miklavžu v občini Ormož.

Pretoka Ljubljanice in Krke bosta danes naraščala do noči. Ljubljanica lahko v Mostah doseže pretok 240 kubičnih metrov na sekundo, Krka v Podbočju pa okoli 300 kubičnih metrov na sekundo.

Reka Vipava je na vodomerni postaji v Mirnu zjutraj dosegla pretok 195 kubičnih metrov na sekundo in se postopno umirja, v zgornjem toku že upada.

Reke v vzhodni, osrednji in južni Sloveniji bodo danes še zmerno naraščale. Poplavljene površine ob rekah in na ravninskih predelih z visoko podzemno vodo zlasti v Pomurju in Podravju se bodo še povečevale. Poplavljene površine Notranjskega in Dolenjskega krasa se bodo v prihodnjih dneh prav tako povečevale.

Ob slovenski obali bo zvečer še povišano plimovanje morja. Ob večerni plimi med 21. in eno uro lahko morje na mareografski postaji v Kopru preseže 295 centimetrov in ob tem poplavi nižje dele obale.

Obilno deževje je zajelo tudi sosednjo Hrvaško. Iz Zagreba in okolice poročajo, da so poplavljene nekatere ceste in da so se ponekod pojavile razpoke na zidovih. Izruvanih je tudi več dreves. Pri Veliki Gorici je reka Odra poplavila več hiš, v Šestinskem dolu pa je drevo padlo na avtomobile in jih poškodovalo. Iz Gorskega Kotarja medtem poročajo o sneženju.