Slovenija

Med velikonočnimi prazniki v gorenjskih turističnih krajih največ Italijanov

STA / J.P.
30. 3. 2013, 09.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Letošnje zelo zgodnje velikonočne praznike bodo v gorenjskih turističnih krajih preživeli predvsem številni gostje iz Italije.

Wikipedia
Kranjska Gora

Na Bledu in v Kranjski Gori, kjer s koncem marca kljub obilici snega zaključujejo smučarsko sezono, so hoteli med prazniki razmeroma dobro zasedeni. V Bohinju pa zaradi slabega vremena večjega števila gostov ne pričakujejo.

Blejski hoteli so med velikonočnimi prazniki dobro zasedeni. Veliko je predvsem gostov iz sosednje Italije, nekaj individualnih gostov je tudi z drugih držav, sicer pa prevladujejo skupine tistih, ki so se odločili za krajši izlet med prazniki, pojasnjuje direktorica Turizma Bled Eva Štravs Podlogar.

Turistični izplen je tudi na Bledu precej odvisen od vremena, še bolj pa je od trenutnih vremenskih razmer odvisen obisk Bohinja, v katerega prihajajo predvsem domači gostje. Glede na slabo vreme direktor Turizma Bohinj Klemen Langus med letošnjimi velikonočnimi prazniki ne pričakuje "velikega navala na Bohinj, ki je trenutno še povsem v zimski sezoni". Na Voglu pripravljajo ugodne pakete za smučanje v aprilu in kaže, da bo letos smučišče odprto še za prvomajske praznike.

Drugače je v Kranjski Gori, kjer bodo žičniške naprave zaustavili takoj po velikonočnih praznikih. "Kranjska Gora konec marca ni pretirano obiskana s smučarji, ne glede na to, kakšno količino snega imamo. Smučarji raje odhajajo na visokogorska smučišča, nekateri pa imajo že dovolj smučarske sezone in se raje odpravijo v tople kraje oziroma na morje," je za STA pojasnila Klavdija Gomboc iz RTC Žičnic Kranjska Gora.

Z letošnjo zimsko sezono so sicer lahko zadovoljni, saj bodo imeli več kot 110 smučarskih dni, kar je za Kranjsko Goro, ki leži na nadmorski višini 810 metrov, dober rezultat. Letošnja sezona je bila od lanskoletne, ki je bila najslabša v zadnjih 12 letih, za 12 odstotkov boljša. Zabeležili so že preko 186.000 smučarjev in se približali realizaciji iz sezone 2010/2011.

"Po planiških poletih pa zima v Kranjski Gori ni več prava zima. Obisk ni več tak, kot bi si ga želeli, čeprav so razmere na smučišču idealne," je povedala tudi direktorica Lokalne turistične organizacije Kranjska Gora Mirjam Žerjav. Večina hotelskih objektov se zato takoj po 1. aprilu začasno zapre. Ta praznični vikend pa so še vedno dobro, v povprečju 65-odstotno, zasedeni.

"V Kranjski Gori so velikonočni prazniki zelo specifični, odvisni od tega, kdaj so. Letošnji termin ni najboljši, ker pade še v čas zime, za velikonočne praznike pa ljudje že bolj potujejo v tople kraje, zato je za nas najbolje, da je velika noč čim pozneje v aprilu," je pojasnila Žerjavova in dodala, da zasedenost med veliko nočjo v Kranjski Gori ni pokazatelj poletne turistične sezone.

Je pa to včasih veljalo za Bled, sedaj pa se tudi navade turistov spreminjajo, saj se ti velikokrat odločajo za rezervacije v zadnjem trenutku glede na vreme in cene. Sodeč po trenutnih rezervacijah pa za poletno turistično sezono na Bledu kaže razmeroma dobro. Predvsem si turistični delavci veliko obetajo od nove letalske povezave med Veliko Britanijo in Ljubljano ter upajo na več britanskih gostov, katerih število je bilo v zadnjih letih v upadu.

Tudi v Kranjski Gori za poletno sezono zaenkrat kaže podobno kot lani, ko je turistično bero zaznamovala predvsem slaba zimska sezona. V celotnem letu so tako lani v Kranjski Gori zabeležili okrog osem odstotkov manj nočitev kot leta 2011. Posebej velik, kar 15-odstotni, je bil upad nočitev pri največjem ponudniku Hit Alpinei.

Za turizem je slaba tudi negotovost glede prihodnosti močno zadolžene Hit Alpinee, ki tekoče sicer posluje razmeroma dobro, težava pa je v ročnosti kreditov. Žerjavova si želi, da se bo vodstvu družbe uspelo dogovoriti z bankami. Možno je tudi, da bi upravljanje Hitovih hotelov v Kranjski Gori prevzela švicarska družba Sophos, ki se ukvarja z upravljanjem mestnih hotelov v nekaterih evropskih mestih, kjer pa je turizem precej drugačen od klasičnega destinacijskega.