Slovenija

Sanacija bančnega sistema se nadaljuje

STA
27. 3. 2013, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nova vlada bo nadaljevala z dobrimi ukrepi prejšnje vlade

Mediaspeed

Sem spadajo sanacija bančnega sektorja, upravljanje državnega premoženja na enem mestu in konsolidacija javnih financ - hkrati bo vlada okrepila ukrepe, ki so bili deležni premalo pozornosti - zagon gospodarstva in delovnih mest, je danes v DZ dejala premierka Alenka Bratušek.

Bratuškova je v odgovoru poslancu Mihaelu Prevcu (SLS) dejala, da je sanacija bančnega sistema njihova prva prioriteta. Minister za finance dela na tem "noč in dan" in ima srečo, da zelo dobro pozna probleme bančnega sistema, pravi premierka.

"Nadaljevali bomo s sanacijo in stabilizacijo bančnega sistema, skladno s sprejetim zakonom, ki bo, če se bo to pokazalo, korigiran skladno s priporočili stroke in tistem, kar se bo v praksi pokazalo kot potrebno," je dejala.

Med predvidenimi nujnimi spremembami je po njenem mnenju ta, da Banka Slovenije, ki ima pomembno vlogo v tem sistemu, dobi večjo težo.

Nadaljevali bodo s konsolidacijo javnih financ, je dejala premierka in o očitkih o nekonkretnosti dejala, da je nekaj napisati na papir, drugo pa to izvesti v praksi. In slednjega so se že lotili, je dejala.

V odgovoru Mateju Toninu (NSi) je zagotovila, da je konsolidacija javnih financ njihova prednostna naloga. O tem, kakšno je njihovo stanje, bo treba še počakati. Kot je pojasnila, se s stanjem še ni v celoti seznanila, a dodala: "Stanje v javnih financah, ki nam ga je zapustil prejšnji finančni minister Janez Šušteršič, ni najboljše."

"Z ministri smo se dogovorili, da bodo v roku 10 dni pripravili pregled nad finančnimi načrti in problemi, s katerimi se srečujejo," je povzela premierka. Oris celotne slike pa kaže, da je načrtovani proračunski primanjkljaj v višini ene milijarde ocenjen prenizko.

Temu po njenih besedah pritrjujejo mednarodne institucije; Mednarodni denarni sklad (IMF) Sloveniji napoveduje polovico višjega, je dejala. Zvišale ga bodo pogojno zamenljive obveznice, ki jih je za pomoč največjima dvema bankama izdala država pod prejšnjo vlado, je nadaljevala.

"Za dve banki je bilo namenjenih 420 milijonov evrov in ker so se te obveznice zamenjale za kapital banke to javnofinančni primanjkljaj povečuje za 1,2 odstotka BDP," je dejala Alenka Bratušek, povečuje pa ga tudi za 20 milijonov evrov obveznosti, ki bi jih Slovenija morala plačati lani, pa jih je prenesla v letošnje leto.

Predsednica vlade je povzela, da se je slovenski javni dolg v lanskem letu povečal za sedem odstotnih točk na 54 odstotkov BDP, "in to v času vlade, ki je obljubljala, da je zadolževanja konec". "Vendar se ne bomo ozirali nazaj, treba je pogledati naprej in zagotoviti, da bo konsolidacija javnih financ z racionalizacijo in varčevanjem tekla naprej," je dejala.

Glede možnih virov financiranja proračuna je povedala, da če bodo ocene pokazale potrebe po dvigu davka, bo to zagotovo dvig DDV, "ker to najmanj škodljivo vpliva na gospodarstvo". Ob tem se v novi vladi zavedajo, je zagotovila, da bo zadolževanje v Sloveniji še nekaj časa potrebno.

"Varčevanja ni konec," je dejala in pojasnila, da njihova napoved, da bodo javnemu sektorju dali večjo težo, ne pomeni več denarja, ampak več sodelovanja. "Tudi javni sektor pripomore kar nekaj k gospodarski rasti, opravlja pomembne funkcije za funkcioniranje države," je sklenila.