Kultura

Tarantino praznuje abrahama

STA / S.R.
27. 3. 2013, 09.04
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški režiser, scenarist, igralec in producent Quentin Tarantino danes obeležuje 50. rojstni dan.

Leviathyn.com

Tarantino, ki je kariero začel v poznih 80. letih minulega stoletja s filmom "My Best Friend's Birthday" (Rojstni dan mojega najboljšega prijatelja), je avtor številnih kultnih filmov, kot so Stekli psi, Šund ter Ubila bom Billa 1 in 2.

Za svoje delo je režiser, ki je poznan po tem, da v svojih projektih tudi nastopi v kakšni stranski vlogi, prejel vrsto nagrad. Med njimi oskarja in bafti za najboljši scenarij za filma Šund in Django brez okov. Za film Šund je v Cannesu prejel tudi zlato palmo za najboljši film.

Tarantino je bil rojen leta 1963 v Tennesseeju. Pri 16 letih se je vpisal v šolo za igralce. Kot režiser in scenarist ustvarja različne filme, vsem pa je skupen element nasilja.

Po besedah organizatorjev beneškega filmskega festivala, na katerem je leta 2010 predsedoval žiriji, je Tarantino "ena največjih ustvarjalnih figur sodobnega filma", ki ustvarja z izvirnim filmskim jezikom. Njegovi filmi so obnovili kariere mnogih igralcev, med njimi Johna Travolte.

Prejel se ga je vzdevek režiserski DJ, saj v svojih filmih meša in spaja različne žanre. Poleg omenjenih Tarantino podpisuje še filme, kot so Smrtno varen, Jackie Brown, del filmskega kolaža Štiri sobe ter nekaj epizod televizijskih serij, kot sta Na kraju zločina in Urgenca.