Slovenija

Pogajanja za koalicijo še niso končana

STA/ M.V.
12. 3. 2013, 19.22
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Mandatarka Alenka Bratušek se je danes sestala s predsedniki vseh strank morebitne koalicije, pogovori, ki so potekali ves dan, pa se bodo še odvijali.

Mediaspeed

Tako je v izjavi za medije v DZ pojasnil vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer. Kot je zagotovil, bo predsednik DL Gregor Virant danes do poznega večera tudi dobil obljubljene odgovore na zahteve.     Po Mödernorferjevih besedah se je tako Bratuškova, ki vodi PS, danes sestala tako s predsednikom DeSUS Karlom Erjavcem, ki je srečanje napovedal tudi v izjavi za medije, kot s predsednikom SD Igorjem Lukšičem in s predsednikom DL Gregorjem Virantom.

Vse, kar se bodo dogovorili, bo v sredo "odločeno na organih stranke", "danes pa je to zaenkrat vse", je dejal Möderndorfer, ki sicer pričakuje, da bodo stranke sestavile novo koalicijo in s tem tudi vlado.

Glede srečanja Bratuškove s predsednikom stranke DL, ki bo o vstopu v koalicijo odločala v sredo, Möderndorfer pravi, da "sta se pogovarjala in se še pogovarjata".

Virant sicer od Bratuškove še ni prejel odgovora na zahteve, ki ji jih je poslal v pismu. Po poročanju medijev je med drugim zahteval, da mora Bratuškova odstopiti, če se izkaže, da je njena magistrska naloga plagiat, ter da področje energetike ostane pod ministrstvom za infrastrukturo in prostor.

Möderndorfer je zatrdil, da bo Virant odgovor danes do poznega večera dobil v pisni obliki in bo lahko šel z njim tudi na sredino sejo sveta stranke DL, kjer bodo odločali o vstopu v koalicijo. Na vprašanje, ali bodo te odgovore v PS zaupali tudi javnosti, je Möderndorfer odgovoril, da po njegovem mnenju to niti ni potrebno, "ker vi pričakujete samo dvoje: ali bo uspela sestaviti vlado ali ne in to je bistvo vsega".

Vodja poslanske skupine PS ni želel komentirati informacij iz medijev, da naj bi DL v pogajanjih o novi vladi predstavila nov predlog ministrskih kandidatov DL. Po poročanju medijev naj bi predsednik DL Gregor Virant namesto notranjega ministrstva prevzel ministrstvo za infrastrukturo in prostor, notranje ministrstvo bi vodila zdajšnja glavna tržna inšpektorica Andrejka Grlić, ministrstvo za pravosodje pa Senko Pličanič.

Mesto državnega sekretarja za energetiko na ministrstvu za infrastrukturo in prostor naj bi prevzel Klemen Grošelj, nekdanji vodja kabineta bivše Zaresove gospodarske ministrice Darje Radić. Po poročanju Kanala A pa naj bi bil Grošelj kandidat za obrambnega ministra. Po njihovih neuradnih informacijah je ponudbo za finančni resor potrdila Helena Kamnar, nekdanja generalna sekretarka Pahorjeve vlade, a odgovorila še ni. Gospodarstvo naj bi vodil pomurski podjetnik Roman Ferenčak. Z zamejci pa naj bi se ukvarjal poslanec PS Roman Jakič.

Möderndorfer je v zvezi s tem dejal le, da pogovori tečejo. Špekulacij o imenih ministrov je bilo po njegovih navedbah v zadnjih 14 dneh "toliko, da če bi jih danes še enkrat toliko natrosili, v resnici ne bi zvedeli nič novega, razen to, da smo vedno bliže končnemu dogovoru". "Verjamem, da bo jutri ta zgodba pozitivno končana," je zaključil.

Vodja poslanske skupine DL Rihard Braniselj pa je v zvezi z omenjenim predlogom ministrskih kandidatov za STA dejal, da bi težko govorili o novem predlogu, saj tudi prvotni predlog ni bil dorečen. Kot pravi, so pogovori o ministrskih imenih vseskozi odprti. Ni pa ne potrdil ne zanikal, ali je DL dejansko podala nov predlog ministrskih imen iz vrst DL. Sicer pa pravi, da bodo intenzivnejša pogajanja o ministrskih kandidatih stekla, potem ko bodo organi vseh štirih strank potrdili vstop v koalicijo.

DeSUS je sicer danes že parafirala koalicijsko pogodbo, tudi konferenca SD se je za vlado že odločila, o podpori koalicijski pogodbi pa bo v sredo odločalo še predsedstvo stranke. Prav tako bo v sredo pozno zvečer zasedal tudi svet PS.

Bratuškova naj bi po nekaterih informacijah sicer pripravljala tudi "plan B". Kot kaže, bi tudi v primeru, da DL v vlado ne bo šla, poskušala sestaviti manjšinsko vlado.