Slovenija

Večina poslancev SLS bo podprla nezaupnico

STA / A.M.
26. 2. 2013, 17.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Poslanci SLS bodo razen Franca Pukšiča podprli nezaupnico vladi Janeza Janše, ker v vsakem primeru prej ali slej pričakujejo predčasne volitve.

Pukšič pa bi jo podprl, če bi kandidatka za mandatarko Alenka Bratušek v svojem programu navedla tudi datum predčasnih volitev. Noben poslanec SLS pa ne bo podprl Janka Vebra iz SD za predsednika DZ.                  

Kot je v izjavi za medije pojasnil vodja poslanske skupine Mihael Prevc, bodo nezaupnico večinsko podprli, ker se je država znašla v hudi blokadi, ki jo je treba na nek način presekati. Glasovanje o nezaupnici po njegovih besedah to tudi pomeni. Vlada, ki sta jo v ponedeljek zapustila tudi ministra SLS, ima samo še šest ministrov in na tak način ne more več delovati, meni Prevc.

V stranki se zavzemajo za predčasne volitve. Brez glasovanja o konstruktivni nezaupnici pa po besedah Prevca predčasnih volitev ne more biti. Prevc tudi napoveduje, da v SLS ne bodo podprli nove vlade, ki se sestavlja. V stranki sicer po njegovih besedah dvomijo, ali se bo vlada glede na programske razlike med strankami lahko sestavila.

Svojo odločitev so sicer v današnji izjavi za javnost pojasnili vsi poslanci SLS. Janez Ribič pravi, da bo sicer težko glasoval proti svoji desni, pomladni opciji, a ga je ta razočarala. Tudi sam si želi, da pridemo do čimprejšnjih predčasnih volitev.

Po besedah Jakoba Presečnika imajo škarje in platno trenutno v rokah tiste stranke, ki nameravajo oblikovati novo koalicijo. Kot pravi, bodo glasovi poslancev SLS kvečjemu malo pomagali pri tem, da dajo z izglasovano konstruktivno nezaupnico možnost, da se pride do predčasnih volitev.

Roman Žveglič pravi, da je največja težava v tem, da podpornikom Bratuškove niso cilj predčasne volitve, ampak sestaviti vlado za čas do konca mandata. Žveglič bo za nezaupnico glasoval, ker druge poti do predčasnih volitev ni, ne bo pa podprl nove vlade, ki "podira tisto, kar je ta vlada do sedaj delala".

Po besedah poslanke Jasmine Opec je edina rešitev za to, da si slovenska politika znova pridobi zaupanje, v predčasnih volitvah. Ker je konstruktivna nezaupnica pot do njih, jo bo podprla.

Pukšič pa se je odločil drugače. Nezaupnice ne bo podprl, ker po njegovih besedah ne pelje v smer predčasnih volitev. Če bi Bratuškova v svojem programu navedla, da bodo v nedeljo, 2. junija, predčasne volitve, bi bila to pot k predčasnim volitvam in bi jo podprl, je pojasnil. Poslanske skupine PS, SD, DL in DeSUS so torej volivcem lagale, ko so govorile drugače, sedaj pa bodo sestavile koalicijo, je dejal.

Kandidat SD za predsednika DZ Janko Veber pa nima glasu nobenega poslanca SLS. Kot pravi Prevc, naj ga "podprejo tiste koalicijske stranke, ki ustanavljajo tudi novo vlado". Presečnik, ki kot podpredsednik sedaj vodi DZ, sicer verjame, da bo v sredo izvoljen nov predsednik DZ.

Delovnopravna zakonodaja pa bo po Presečnikovem prepričanju dobila zadostno podporo v DZ. Pri tej reformi so po njegovih besedah zelo daleč, zato to ne bo problem.