Slovenija

Za kulturnega ministra si želijo pisatelja

STA / P.R.
25. 2. 2013, 14.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Društvo slovenskih pisateljev in Koordinacijski odbor kulture Slovenije za ministra za kulturo v morebitni novi vladi predlagata pisatelja Vlada Žabota.

Obe organizaciji sta zadovoljni z iniciativo za samostojno ministrstvo, z izbiro Žabota, ki ga predlagajo kot človeka iz stroke pa želijo  sporočiti tudi, da naj bodo pri izbiri ministrov strankarski interesi potisnjeni ob stran, zato pričakujejo, da bodo za ministre imenovani ljudje, ki bodo za to kompetentni.

Vlado Žabot je diplomiral iz slovenščine in primerjalne književnosti na ljubljanski Filozofski fakulteti. V 80. letih minulega stoletja je bil med soustanovitelji založbe Aleph, sodeloval je tudi pri ustanavljanju kulturniške zbornice. Ustanovil je nagrado kresnik in dosegel uvedbo knjižničnega nadomestila. Bil je tudi eden glavnih pobudnikov za ustanovitev Javne agencije za knjigo RS. Med letoma 2003 in 2007 je bil predsednik DSP, sedaj je član upravnega odbora DSP. Za svoje literarno delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je dobil nagrado kresnik in nagrado Prešernovega sklada.

Tako DSP kot KOKS sicer zagovarjata prehodno vlado. Slednja naj po njunem mnenju s transparentnim delovanjem čim hitreje pripelje do izrednih volitev.