Svet

Papež izdal dekret, ki omogoča hitrejši začetek konklava

STA
25. 2. 2013, 14.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Papež Benedikt XVI. je izdal dekret, ki kardinalom omogoča hitrejši začetek konklava.

Na njem bodo po papeževem odstopu v četrtek izvolili njegovega naslednika. V skladu z dosedanjimi pravili bi od izpraznitve apostolskega sedeža do začetka konklava moralo miniti vsaj 15 dni, a na poziv več kardinalov je odhajajoči papež to ureditev spremenil.

Z danes izdanim dekretom imajo kardinali možnost začeti s konklavom prej oz. ko so vsi kardinali z volilno pravico zbrani v Vatikanu, je danes pojasnil tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

O zgodnejšem začetku konklava se je v zadnjem času pogosto ugibalo, za to se je zavzemalo tudi več kardinalov. Prestavitev konkalava v prvo polovico marca naj bi nasledniku Benedikta XVI. med drugim omogočila, da se bo bolje pripravil na praznovanje velike noči 31. marca.

Natančen datum začetka konklava bo znan po zaključku pontifikata Benedikta XVI. v četrtek. Kot je dejal Lombardi, bodo kardinali o tem prvič razpravljali že v petek, odločitev pa bo znana "v prvih dneh marca", poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Dosedanja ureditev je sicer določala, da mora od izpraznitve papeškega položaja do konklava miniti od 15 do 20 dni. To naj bi kardinalom z vsega sveta omogočilo, da prispejo v Vatikan. Tokrat pa so številni kardinali že zbrani v Vatikanu, da bi se poslovili od odhajajočega poglavarja Katoliške cerkve.

Konklave bo združil 117 kardinalov elektorjev z vsega sveta. Za izvolitev novega papeža bosta potrebni dve tretjini njihovih glasov.