Svet

Kardinal zaradi neprimernega vedenja ne bo volil novega papeža

STA / P.R.
25. 2. 2013, 13.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nadškof naj bi se med drugim na neprimeren način približal enemu od duhovnikov. Trije duhovniki njegove škotske nadškofije in nekdanji duhovnik so obtožbe poslali v Vatikan.

Najvišji predstavnik Katoliške cerkve v Veliki Britaniji, kardinal Keith O'Brien je zaradi obtožb danes odstopil kot nadškof Edinburgha in Saint Andrewsa.  Zato ne bo sodeloval na konklavu za izvolitev novega papeža, kjer bi sicer volil kot edini britanski predstavnik. O`Brien vse obtožbe zanika, vendar se je za odstop odločil, ker ne želi »da bi bila medijska pozornost v Rimu usmerjena vame, temveč raje na papeža Benedikta XVI. in njegovega naslednika,".

Javnost pa vznemirja  dejstvo, da bodo na konklavu sodelovali kardinali, ki so v preteklosti prikrivali pedofilijo med duhovniki. Zato so se v več državah, med drugim v ZDA, Belgiji in na Irskem pojavili pozivi, naj Cerkev kardinalom, ki so bili vpleteni v prikrivanje zlorab, prepove sodelovanje na konklavu.

V času papeževanja Benedikta XVI. je Katoliško cerkev pretresla tudi afera Vatileaks, ki je  z objavo tajnih vatikanskih dokumentov sprožila val obtožb o finančnih nepravilnostih, nepotizmu in korupciji v Vatikanu. Tri kardinale,  Španca Juliana Herranza, Slovaka Jozefa Tomka in Italijana Salvatoreja De Giorgija so zato pooblasti, da obtožbe preverijo. Kardinale je prav danes sprejel papež, njihovo sporočilo pa bo dobil samo novi papež.

Po pisanju italijanskih medijev naj bi njihovo poročilo med drugim vsebovalo obtožbe korupcije in poskusov izsiljevanja homoseksualnih duhovnikov. Prav to poročilo naj bi vplivalo na papeževo odločitev o odstopu, a je Vatikan v soboto to namigovanje medijev ostro zavrnil.