Slovenija

Pahor pelje prvo damo na prvi obisk

P.R.
5. 2. 2013, 10.47
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor jutri odhaja na prvi uradni obisk v Avstrijo.Spremljala ga bo partnerica Tanja Pečar, za katero so pripravili ločen damski program.

Pahorjev obisk Avstrije bo prvi uradni obisk v kateri od sosednjih držav po prevzemu predsedniške funkcije. Gre za povabilo avstrijskega predsednika Heinza Fischerja, se bo pa Pahor srečal tudi s kanclerjem Wernerjem Faymannom in predsednico avstrijskega
parlamenta Barbaro Prammer.

Pogovori se bodo nanašali predvsem na krepitev dvostranskega dialoga. Med drugim pa bo Pahor z avstrijskimi sogovorniki razpravljal tudi o zaščiti pravic ureditvi pravnega položaja slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem in Štajerskem, kjer si Slovenija sicer želi večjega napredka.

Predsednik republike bo na Dunaju obiskal tudi Avstrijsko narodno knjižnico, kjer si bo pod strokovnim vodstvom ogledal edini izvirnik prve slovenske knjige. Na slovenskem veleposlaništvu pa se bo srečal s skupino slovenskih ustvarjalcev, živečih na Dunaju.

Za Pahorjevo partnerico Tanjo Pečar so pripravili ločen damski program. Med drugim si bo ogledala avstrijsko zakladnico in obiskala Avstrijsko narodno knjižnico ter Slovenski kulturni inštitut.

Gre sicer za drugi uradni obisk Pahorja v tujini. V okviru prvega je odpotoval v Bruselj, kjer se je januarja sešel s predsednikom Evropskega sveta Hermanom Van Rompuyem, predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom in visoko zunanjepolitično predstavnico unije Catherine Ashton.