Slovenija

Novomeški kriminalisti priprli poslovnega goljufa

STA / S.R.
4. 12. 2012, 14.18
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novomeški kriminalisti so zaradi vrste kaznivih poslovnih goljufij odvzeli prostost 28-letnemu osumljencu z območja Policijske uprave Novo mesto.

 S kazensko ovadbo, ki mu očita 26 poslovnih goljufij, so ga odvedli k preiskovalnemu sodniku, ki je zanj odredil pripor, so s Policijske uprave (PU) Novo mesto sporočili danes. Kot so zapisali pri novomeški PU, je 28-letni direktor podjetja preko zavoda za zaposlovanje in spletnih strani od septembra oglaševal prosta delovna mesta tajnic v podjetju. S kandidati, ki so se javili na razpis, je opravljal razgovore in zahteval vnaprejšnje gotovinsko plačilo za opravljanje zdravniškega pregleda in tečaja varstva pri delu.

Osumljenec je od kandidatov pobiral zneske od 200 do 290 evrov, denar pa naj bi jim povrnil ob izplačilu plače. Kriminalisti so tudi ugotovili, da osumljenec ni poravnal obveznosti zdravstvenim domovom, v katerih so kandidati opravljali zdravniške preglede.

S kandidati je sklepal pogodbe o zaposlitvi, vendar jim ni izplačeval plač in jih ni prijavil na zavod za zdravstveno zavarovanje. Večina kandidatov tudi ni opravljala del, za katera so bile sklenjene pogodbe o zaposlitvi, in ni opravljala tečaja varstva pri delu, so pojasnili na PU.

Kriminalisti, ki so na naslovu osumljenca opravili tudi hišno preiskavo, nadaljujejo z zbiranjem obvestil in pozivajo morebitne oškodovance, da se zglasijo na najbližji policijski postaji. Hkrati iskalce zaposlitve opozarjajo na previdnost in da naj ne nasedajo goljufijam tovrstnih ponudnikov. V primeru dvomov se naj posvetujejo na zavodu za zaposlovanje ali pristojnemu inšpektoratu za delo, so še sporočili iz Novega mesta.