Slovenija

Mariborski policisti med protesti pridržali 119 ljudi

STA
4. 12. 2012, 13.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Policija je zaradi neredov na ponedeljkovih protestih proti županu Francu Kanglerju v Mariboru prijela in pridržala 119 ljudi.

Zaradi suma napada na uradno osebo so policisti pridržali 38 ljudi, med temi jih je 28 še vedno v pridržanju, 81 ljudem pa so izdali plačilne naloge zaradi kršitev javnega reda in miru ter zakona o javnih zbiranjih. Kot je danes povedal direktor Policijske uprave Maribor Danijel Lorbek, je bilo med kršitelji javnega reda in miru tudi 12 mladoletnikov, večinoma iz Maribora in okolice. Med 38 pridržanimi zaradi napada na uradno osebo, za kar je zagrožena kazen od šestih mesecev do petih let zapora, je bilo tudi osem mladoletnikov in celo dva gojenca enega od vzgojnovarstvenih zavodov iz okolice Maribora, ki sta bila na begu.

"Zaradi zbiranja obvestil in dokaznih predmetov, teže načina storitve kaznivega dejanja in nevarnosti, da bi to dejanje lahko ponovili, je v policijskem pridržanju trenutno 28 oseb, ki bodo po zaključenem postopku predvidoma privedene k preiskovalnemu sodniku. Med njimi je tudi deset povratnikov, ki so kazniva dejanja v preteklosti že zagrešili," je povedal Lorbek.

Med nasilnimi protesti je lahke telesne poškodbe utrpelo 25 policistov, zaradi česar so pomoč poiskali v UKC Maribor. Poškodbe so nastale predvsem zaradi obmetavanja z granitnimi kockami, pirotehničnimi sredstvi in steklenicami, Lorbek pa je posebej poudaril, da je večina zdravniško pomoč poiskala po opravljenih dolžnostih, kar po njegovem dokazuje, da so bili odločeni zagotavljati javni red.

Sicer pa je bilo v ponedeljek poškodovanih še šest policijskih vozil, škoda je nastala tudi na stavbi Mestne občine Maribor, nekaj je bilo razbitih izložb po mestnih ulicah. Po grobih ocenah in doslej zbranih podatkih na PU Maribor škodo ocenjujejo na okoli 30.000 evrov.

Prvi mož mariborskih policistov pa je posebej izpostavil, da so v času protestov v mestu odkrili domnevno doma narejeno eksplozivno telo, sestavljeno iz eksplozivnega praška, v katerega je bila vstavljena petarda. Do eksplozije sicer ni prišlo, najdeni predmet pa bodo posredovali nacionalnemu forenzičnemu laboratoriju v nadaljnje preiskave.

Lorbek se je ob tem posebej zahvalil vsem udeležencem shoda, ki so se ga udeležili mirno ter dostojanstveno, tistim, ki so shod izkoristili za obmetavanje in napade na policiste, pa sporoča, da to ni računalniška igrica, pač pa resno življenje. Po ocenah policije, ki bo v skladu s pravili tudi tokrat ustanovila posebno komisijo za preučitev okoliščin uporabe prisilnih sredstev, se je na protestih zbralo okoli 8000 ljudi, po prvih ocenah pa je bilo med njimi okoli tisoč nasilnežev.

Ker bo v Mariboru v četrtek potekala tudi nogometna tekma med domačim klubom in rimskim Laziom, se policisti pripravljajo tudi na omenjeni dogodek. Po Lorbkovih zagotovilih bodo ocenili varnostne razmere in tveganje ter na podlagi tega ustrezno zagotovili splošno varnost ljudi in premoženja.