Slovenija

Kangler na sodišču zaradi stanovanja vedeževalke Karin

STA / K.Š.
26. 10. 2012, 09.16
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Na mariborskem okrajnem sodišču se danes, potem ko je bil prejšnji teden zaradi odsotnosti vseh treh obtoženih preklican, začenja predobravnavni narok v prvem od kazenskih postopkov, v katerih se je na sodišču znašel mariborski župan Franc Kangler.

Obtožen je nepravilnosti pri dodelitvi občinskega stanovanja vedeževalki Karin Ježovita.

Na zatožni klopi se bosta poleg Kanglerja znašla tudi prejemnica neprofitnega stanovanja, za katero je mestna občina odštela 146.000 evrov, ter direktorica medobčinskega stanovanjskega sklada Tanja Vindiš Furman. Tožilstvo jih bremeni kaznivih dejanj sprejemanja koristi za nezakonito posredovanje, zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic ter ponarejanja listin.

V Mariboru je že nekaj časa znana domnevno sporna dodelitev službenega stanovanja Ježoviti, ki naj bi ga prejela kot članica sveta invalidov, posvetovalnega telesa župana, kamor je bila imenovana dan po objavi razpisa za dodelitev treh stanovanj.

Kot je ob vložitvi kazenske ovadbe v začetku letošnjega leta pisal Večer, je Ježovita na omenjenem razpisu kandidirala v konkurenci z vodilno delavko vrtca, kustosinjo in zdravnikom. A ker jo je županstvo prepoznalo kot pomembno osebo za Maribor, je lahko prevzela ključe 110 kvadratnih metrov velikega stanovanja v lepi okolici blizu Stražunskega gozda v Mariboru.

Kangler je sicer v preteklosti že večkrat zavrnil kakršnokoli vpletenost v vodenje postopka za dodelitev omenjenega stanovanja. Kot je povedal v odzivu na ovadbo, je bila njegova vloga zgolj predlagati, medtem ko je odločitev o dodelitvi službenega stanovanja sprejela komisija in medobčinski stanovanjski sklad.

Mariborskega župana je po lanski odmevni policijski preiskavi, v kateri je bil nekaj ur pridržan, doletelo že več kot deset kazenskih ovadb, zadnja med njimi nedavno, in sicer zaradi domnevnih nepravilnosti pri financiranju gradnje mariborske tržnice. Dve med njimi sta sicer bili že pravnomočno ustavljeni, in sicer v zvezi z Domom pod Gorco in nekdanjim nogometašem Milanom Arnejčičem.