Slovenija

Pred 21 leti iz koprskega pristanišča odšel zadnji vojak JLA

STA / S.R.
25. 10. 2012, 10.08
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Iz koprskega pristanišča je pred 21 leti v noči s 25. na 26. oktober odplula ladja z zadnjimi vojaki jugoslovanske vojske.

Odhod zadnjega vojaka mnogi štejejo celo za vrh dogajanj v procesu slovenske osamosvojitve, ki se je začel s prvimi svobodnimi volitvami aprila 1990. Premier Janez Janša danes ob obletnici pripravlja sprejem.

Predsednik vlade bo ob obletnici nagovoril povabljene, ki so skupaj z njim utirali pot samostojni Sloveniji in postavili temelje za razvoj suverenega slovenskega naroda, so sporočili iz kabineta predsednika vlade.

V Vojašnici slovenske Teritorialne obrambe v Ljubljani pa bodo popoldne odprli spominski park Teritorialne obrambe RS 1990-1995 ob obletnici odhoda zadnjega vojaka Jugoslovanske ljudske armade (JLA) iz Slovenije leta 1991, na katerem bo imel nagovor minister za obrambo Aleš Hojs.

Slovesnost ob 21. obletnici odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije pa v petek v Radencih pripravljata Združenje Sever in Zveza veteranov vojne za Slovenijo. Slavnostni govornik bo predsednik republike Danilo Türk.

Po koncu desetdnevne vojne za Slovenijo so sledila pogajanja na Brionih med Jugoslavijo, Slovenijo in Hrvaško, po podpisu t. i. brionske deklaracije 7. julija 1991 pa so se začeli pogovori z JLA o vseh podrobnostih njenega umika in o vrnitvi vojaške opreme.

Za umik JLA iz Slovenije je obstajalo kar nekaj scenarijev in možnih poti. Do končne odločitve je prišlo na pogajanjih 18. oktobra v Ljubljani, kjer so se predstavniki obeh strani dogovorili o vseh podrobnostih umika armade iz Slovenije.

Iz pristanišča v Kopru se je jugoslovanska armada začela umikati 20. oktobra, 25. oktober pa je bil določen kot zadnji dan umika. Zadnji vojaki JLA so se vkrcali na ladji, ki sta pluli pod tujima zastavama, zato sta po mednarodnem pravu veljali za tuje ozemlje. Tako je mogoče reči, da je do polnoči 25. oktobra 1991 slovensko ozemlje zapustil zadnji vojak jugoslovanske armade.