Slovenski film

Nagrada mladinske žirije za film Vesolje med nami na festivalu v Kanadi

M. T. V.
18. 3. 2023, 08.50
Posodobljeno: 18. 3. 2023, 08.57
Deli članek:

Na 27. izdaji mednarodnega festivala Freeze Frame v Winnipegu je žirijo, ki jo sestavljajo mladostniki, najbolj prepričal slovenski mladinski film Vesolje med nami režiserke Rahele Jagrič Pirc.

Arsmedia
Prizor iz filma Vesolje med nama.

Žirija je v utemeljitvi nagrade zapisala: "To je lep film z odlično igro in ganljivo zgodbo, ki prepleta življenja mladih ljudi, njihovih staršev in zvezd na nebu." Festivala sta se udeležili režiserka Rahela Jagrič Pirc in soscenaristka filma, Darja Medić.

Vesolje med nami je mladinska drama o odraščanju, postavljena v Kostanjevico na Krki. Tobi (Kolja Chilima Budišin), 14-letni Kanadčan, z mamo Kristino (Manca Dorrer) za poletne počitnice pripotuje na obisk v Slovenijo, k babici Gizeli (Irena Mihelič). Tobi ni navdušen nad idejo, da bo počitnice preživel v tuji deželi, brez prijateljev in očeta. Slaba volja se stopnjuje, ko se prvič sreča z rasnimi predsodki lokalnih otrok. Edino svetlo točko mu predstavlja Tjaša (Neja Čušin), ki ga s svojo pustolovsko naravo zelo privlači. Tobi se spoprijatelji s starim astronomom Hermanom (Ivo Barišič), ki ga začne učiti o vesolju ...

Pri filmu so sodelovali tudi direktor fotografije Darko Herič, montažer Mateja Rackov, skladatelj Janez Dovč, oblikovalec zvoka Boštjan Kačičnik, scenograf Miha Ferkov, kostumografinja Nadja Bedjanič, oblikovalka maske Anita Ferčak, direktorica filma je Amela Ikovic

Pravice za predvajanje filma so bile prodane NPO - Netherland Public Broadcasting in družbi Inflight Core ter letalskima družbama Turkish Airlines in LOT – poljski letalski družbi.