V ljubljanski Drami

FOTO: Kako so se zabavali znani obrazi na premieri komedije Party?

Nejc Simšič
30. 1. 2022, 19.00
Posodobljeno: 30. 1. 2022, 19.11
Deli članek:

Pred dnevi smo se udeležili slavnostne premiere črne komedije Party, odrsko izvedbo filma The Party avtorice Sally Potter, ki je v ljubljansko Dramo privabila tudi številne znane obraze.

Marko Vavpotič
Po premieri sta nazdravila tudi režiser Ivica Buljan in igralka Zvezdana Mlakar.

Pravijo, da je knjiga boljša kot film in da je film boljši kot predstava, a v primeru ljubljanske Drame še zdaleč ni tako.

Pred dnevi so na veliki oder prvič v Sloveniji postavili črno komedijo v režiji Ivice Buljana, ki je nastala po scenariju večkrat nagrajenega filma The Party, ki je bil premierno predvajan februarja 2017 na filmskem festivalu Berlinale, na katerem so ga kot najboljšega nagradili nemški filmski kritiki, kmalu zatem, novembra istega leta, pa je bil uvrščen tudi na festival Liffe v Ljubljani.

Marko Vaupotič / M24
(Pre)drzna Danica Lovenjak

Marko Vaupotič / M24
Voditeljica Špela Močnik

Za vrhunskost gledališke premiere so tokrat poskrbeli odlični igralci Nataša Barbara Gračner, Marko Mandić, Polona Juh, Igor Samobor, Zvezdana Mlakar, Saša Pavlin Stošić in Timon Šturbej, ki so resnično tista magična začimba predstave. V črni komediji spremljamo večer sveže imenovane ministrice za zdravstvo vlade v senci, njenega moža znanstvenika, njeno prijateljico zaupnico z možem, ki je življenjski učitelj in zdravilec, profesorico ženskih študij in njeno nosečo soprogo, ki je tekmovala v MasterChefu, ter privlačnega mladega finančnika, ki pa pride brez žene in napove, da se jim bo pridružila pozneje.

Marko Vaupotič / M24
Eva Strmljan Kreslin, Vlado Kreslin, Mitja Vrhovnik Smrekar

Marko Vaupotič / M24
Prvaki ljubljanske Drame – Nataša Barbara Gračner, Marko Mandić in Polona Juh.

Naraščajoča napetost razvoja dogodkov na zabavi, novih razkritij in priznanj, predvsem pa spoznanja o krhkosti na videz še tako trdnih odnosov in močnih zavezništev, kulminira v presenetljivem finalnem obratu, ki pa mu je detektivsko pozornejši gledalec lahko že prej prišel na sled. Najlepši povzetek vsega pa je slavni citat: »Dobro je, da ima vsak party svojega 'partybreakerja'.« Priznana igralska zasedba je na koncu od gledalcev, med katerimi ni manjkalo znanih obrazov, dobila več dolgih in bučnih aplavzov.

Marko Vaupotič / M24
Igralska zasedba ob zasluženem aplavzu predstave Party.

Marko Vaupotič / M24
Igralec Timon Šturbej in prevajalka Tina Mahkota