POSEBNA OMEMBA

Nagrada za Babičino seksualno življenje

M. V.
1. 10. 2021, 11.41
Posodobljeno: 1. 10. 2021, 11.45
Deli članek:

Na vodilnem britanskem festivalu kratkega filma Encounters 2021 je kratki animirano-dokumentarni film režiserke Urške Djukić prejel posebno omembo žirije.

SFC
Babičino seksualno življenje

Na vodilnem britanskem festivalu kratkega filma Encounters 2021 je kratki animirano-dokumentarni film Babičino seksualno življenje režiserke Urške Djukić v kategoriji animiranega filma prejel nagrado posebne omembe žirije. 

Žirija je v svoji obrazložitvi zapisala: »Babičino seksualno življenje je neverjetno močan film, ki spodbuja gledalca k razmišljanju. Popolna kombinacija zahtevne teme je predstavljena v igrivem slogu. To bo eden tistih filmov, ki si jih bomo zapomnili za zmeraj.«

Film pripoveduje o izletu v zgodovino intimnosti podeželske babice, ki povzema odnos, v katerem so bile ženske v prvi polovici 20. stoletja pod streho strogih cerkvenih naukov in splošnih družbenih konvencij razumljene kot objekt za potešitev spolne sle svojih mož. Navdih za film je avtorica črpala iz pričevanj žensk, ki jih je Milena Miklavčič zbrala v knjigi Ogenj rit in kače niso za igrače.

Scenarij za film sta napisali režiserka, ki je film tudi zmontirala in Maria Bohr. Ko-režiserka in animatorka je Émilie Pigeard, glasove so posodili Doroteja Nadrah, Jure Henigman, Mara Vilar, Božena Zabret in Bojana Ciglič, skladatelj glasbe je Tomaž Grom, zvok je oblikoval Julij Zornik.