Na svoji uradni spletni strani

Dylan ni več naveden kot nobelovec

J.P./STA
21. 10. 2016, 14.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Na uradni spletni strani ameriškega kantavtorja Boba Dylana se je v začetku tedna v napovedi o izidu zbirke njegovih pesmi, nastalih med letoma 1961 in 2012, pojavil zapis, da je Dylan letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo. Po poročanju švedskega dnevnika Aftonbladet omenjene reference na nagrado od danes na strani ni več.

Profimedia
Dylan je v svoji karieri prejel številne nagrade, a se je večkrat izognil ceremonijam ob podelitvah.

Švedska kraljeva akademija je minuli teden nagradila Dylana z Nobelovo nagrado za literaturo za njegov "nov pesniški izraz znotraj ameriške pesniške tradicije".

V začetku tega tedna je akademija sporočila, da s kantavtorjem ne bo več skušala stopiti v stik. Sekretarka akademije Sara Danius je povedala, da so od njegovih sodelavcev prejeli prijazne odgovore, kljub vsemu pa ni jasno, ali bo nagrado sprejel oziroma ali se bo udeležil podelitve nagrade. Ta bo potekala 10. decembra na obletnico smrti švedskega izumitelja Alfreda Nobela.

Letos je Nobelova nagrada vredna osem milijonov švedskih kron (831.000 evrov).

"Fantastično bi bilo, če bi Dylan želel priti decembra v Stockholm, če pa tega ne želi, bo pač tako," je na blogu zapisala Sara Danius, ki je dobitnika 831.000 evrov vredne prestižne nagrade letos tudi naznanila.

Dodala je, da se v zgodovini nagrade tudi nekaj drugih lavreatov ni uspelo udeležiti podelitve, nazadnje zaradi zdravstvenih razlogov kanadska pisateljica Alice Munro leta 2013. Po njenih besedah je za akademijo pomembno zgolj to, da Nobelova nagrada za literaturo letos pripada Dylanu. Za komentar umika reference na nagrado z Dylanove spletne strani sekretarka akademije ni bila dosegljiva.