Iz trezorjev v knjižnico

Zbirka Kafkovih rokopisov našla "dom"

T.L./STA
9. 8. 2016, 11.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Po dolgoletni pravni bitki je sodišče odločilo, da rokopisi pripadajo izraelski nacionalni knjižnici

Wikipedija
Franz Kafka

Izraelsko vrhovno sodišče je odločilo, da rokopisi Franza Kafke pripadajo izraelski nacionalni knjižnici. S tem je končalo dolgotrajno pravno bitko za zbirko rokopisov češko-avstrijskega pisatelja judovskega rodu Franza Kafke (1883-1924), ki jih je zaupal svojemu prijatelju Maxu Brodu, ta pa jih je prinesel v Palestino.

Kafka je želel, da jih uničijo

Kafka je pred svojo smrtjo rokopise, tako objavljene kot tudi še neobjavljene, predal Brodu z navodilom, da naj jih po njegovi smrti uniči. Vendar Brod ni spoštoval pisateljeve poslednje želje in je rokopise, ko je leta 1939 pred nacisti iz Češkoslovaške emigriral v Palestino, vzel s seboj.

Ob svoji smrti leta 1968 je Brod z oporoko rokopise zapustil svoji tajnici Esther Hoffe z navodilom, da naj jih preda hebrejski univerzi v Jeruzalemu, mestni knjižnici v Tel Avivu ali kateri drugi ustanovi v Izraelu ali tujini.

Tajnica rokopise razdelila hčerkam

Vendar je Esther Hoffe, ki je umrla leta 2007, rokopise obdržala in jih razdelila svojima hčerkama, s čimer je sprožila več pravnih sporov.

V procesu proti njenima dedinjama, ki se je začel leta 2009, je Izrael zahteval, da državi izročita zbirko rokopisov. Svojo zahtevo je Izrael utemeljeval s pojasnilom, da je bila takšna poslednja želja Maxa Broda.

Vendar sta hčerki to odklonili z utemeljitvijo, da je Brod rokopise - njihova vrednost je ocenjena na več milijonov dolarjev - dal njuni materi in da je ta zato lahko z njimi storila, kar je želela.

Milijonski zneski za rokopise

"Max Brod ni hotel, da se njegova zapuščina proda najboljšemu ponudniku, ampak da najde svoje mesto v literarni kulturni instituciji," je zapisano v sklepu sodišča.

Esther Hoffe je za dva milijona dolarjev prodala rokopis romana Proces, ki velja za eno najpomembnejših Kafkovih del.

Družina Hoffe ima sicer rokopise shranjene v bančnih trezorjih v Izraelu in Švici, poleg Procesa je tekom let zbirateljem prodala še nekaj Kafkovih rokopisov.