Tragedija na Drini

VIDEO: Andrejeva družina v tožbo, izkušeni skakalec o napaki med skokom

T.L.
9. 8. 2016, 10.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Nekadanji reprezentant analiziral usodni skok Andreja Beuca v reko.

Facebook
Andrej Beuc

Zlatka Kolman, sestra Andreja Beuca, ki je v nedeljo izginil po skoku z mostu v reko Drino, je v ponedeljek z mamo Zdenko in sestro Zdenko prišla v Zvornik. Na mesto, od koder je njihov Andrej zadnjič skočil z mosta 20 metrov globoko v Drino. Po poročanju srbskega Blica so najavile, da bodo vložile tožbe, saj naj bi se po njihovi oceni reševalne ekipe morale odzvati hitreje in bolje. 

"Bilo jih je malo in čolni so bili predaleč," je dejala Zlatka Kolman. Ob reki Drini zdaj družina spremlja iskanje Andreja. Njegovega trupla še niso našli.

O varnostnih napakah tudi nekdanji reprezentant

Da ni bilo primerno poskrbljeno za varnost skakalcev, pa pravi tudi Nenad Arsenić, nekdanji jugoslovanski reprezentant v skokih v vodo. Poudarja, da se ne bi smelo zgoditi, da med skoki v vodi ni bilo najmanj dveh potapljačev, kar je obvezno, kadar je reka motna. 

"Andrej, ki sem ga osebno poznal in s katerim sem lani skakal v Jajcu, je profesionalni padalec in izkušen skakalec. Trikrat je izplaval in bil na površini reke. Žalosten sem, da ljudje niso skočili," pravi Arsenić. Posnetki kažejo, da je Beuc po skoku izplaval na površje in dvignil roko, nato pa se potopil pod gladino.

Facebook
34-letni Andrej Beuc iz Krškega je sicer profesionalni padalec in izkušen skakalec.

Po mnenju Arsenića je 34-letni Beuc naredil veliko napako, ker je z višine 20 metrov v vodo "vstopil" brez da bi predse (pred glavo) postavil roke. "Po tej napaki je vse odvisno od položaja glave. Njegova glava je bila - koliko sem lahko videl na televizijskih posnetkih - ob vstopu v vodo pod kotom 90 stopinj in nagnjena proti trebuhu oziroma zavita. Najverjetneje je Andrej dobil udarec v zatilje, kjer najpogosteje poči četrto vretence na hrbtenici. Ko se to zgodi, se izgubi nadzor nad rokami in drugimi deli telesa," pojasnjuje Arsenić. 

Ob takšnem skoku pa se lahko zgodi tudi, da ne poči vretence, ampak da pride do pretresa možganov in skakalec pade v nezavest. "To je mogoče, če se skače z višine, ki presega 15 metrov in roke niso postavljene pred glavo. Ampak to je v tem primeru manj verjetno. Prepustimo zadnjo besedo strokovnjakom, ki bodo pojasnili, kaj se je pravzaprav zgodilo," je za časnik še povedal izkušeni skakalec v vodo.