Solo positivo

V Opatiji praznik filmov in glasbe

Sonja Javornik
1. 8. 2016, 12.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

Danes, 1. avgusta, se v Opatiji začenja 7. festival glasbenih dokumentarnih filmov SPFF, ki bo v to prekrasno kvarnersko turistično mesto pripeljal izjemno kulturno ponudbo, ki bo navdušila tudi tiste, ki bi radi po obisku plaže tudi kaj zanimivega videli in slišali.

Promo foto
Letošnji filmski festival Solo positivo odpira film o Arsenu Dediću.

Že ime Solo positivo potrjuje, da gre za vsekakor enega najbolj pozitivnih, prijetnih in zabavnih filmskih festivalov, ki pa pod vodstvom programskega selektorja Ulija Schueppela tudi letos ponuja izvrsten izbor glasbenih dokumentarnih filmov, poleg tega pa še kar nekaj zanimivih glasbenih dogodkov in druženj z različnimi umetniki, tako da je festival vse bolj prepoznaven v Evropi in postaja vodilni v tem žanru.

Šest dni

Letos si bodo gledalci v šestih festivalskih dneh (od 1. do 6. avgusta) lahko ogledali 25 filmov v 4 kategorijah: Konkurenca, Italijanski teden, regio’n’roll (filmi iz regije, kjer bo prikazan tudi slovenski dokumentarec Novo mesto glasbe Mitja Sočiča, ki predstavlja bende iz glasbene zgodovine tega mesta) in retrospektiva, v okviru katere bodo prikazali zmagovalce prejšnjih let.

V tekmovalnem programu so filmi, ki ponujajo veliko več kot le vpogled v glasbeno delovanje.

V tekmovalnem delu je osem filmov, ki predstavljajo kreativno in angažirano stran glasbenih dokumentarcev. Imagine Waking Up Tomorrow and All Music Has Disappeared je film, zaradi katerega bomo razmišljali, kaj bi bilo, če bi nekega dne izginila vsa glasba, potem pa bi ljudje začeli ustvarjati s svojimi glasovi nekaj povsem novega. Dominguinhos je provokativen, senzualen portret kralja brazilske glasbe. Hot Sugar’s Cold World je topla zgodba o Mozartu moderne dobe – Nicku Koenigu. Mad Tiger je film o zelo nenavadni japonski art-punk skupini. They Will Have to Kill Us First prinaša gledalcem zgodbo o hrabrih malijskih glasbenikih, ki tudi v begunskih taboriščih ne pozabljajo na glasbo. Tudi Raving Iran pripoveduje o glasbenikih, ki ustvarjajo v izjemnih razmerah – kar predstavljajte si tehno rejversko zabavo v nevarnih pogojih Teherana! Za film I Shot Bi Kidude se je Andy Jones, režiser večkrat nagrajenega filma o Bi Kidude vrnil v Zanzibar in raziskal zadnje dni življenja te nenavadne uporniške glasbenice, ki so jo leta 2012 pri njenih 102 (!) letih ugrabili.

Ne nazadnje pa si lahko v Opatiji ogledate tudi film Spandau Ballet: Soul Boys of the Western World, ki skozi zgodbo o tej izjemno priljubljeni skupini predstavlja ne le sceno osemdesetih let, temveč tudi zgodbo o prijateljstvu in izgubi.

Arsen Dedić

Posebej zanimiva bo tudi razstava fotografij Davida Bowieja fotografa Briana Rašića, ki bo tudi gost na festivalu.

Festival bo odprl film Moj zanat (Moj poklic) o legendarnem Arsenu Dediću. Glede na to, da je bil Arsen eden od podpornikov tega festivala od samega začetka, je odločitev, da se mu ob prvi obletnici smrti poklonijo s filmom, vsekakor razumljiva.

Zanimivi dogodki

Poleg filmov bodo za zabavo obiskovalcev festivala poskrbeli tudi zanimivi glasbeni dogodki. Na prekrasni Letnji pozornici bodo nastopili Daniel Miller, producent Depeche Mode in drugih svetovnih zvezd, zasedba Ljetni kino, The Painkillers in Greaseballs.