Filmski festival

S podelitvijo nagrad sklep motovunskega festivala

D. B./STA
30. 7. 2016, 20.12
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.00
Deli članek:

V Motovunu se bo danes s podelitvijo nagrad sklenil 19. filmski festival, ki je v glavnem programu ponudil 19 celovečercev, med njimi tudi koprodukcijski film Damjana Kozoleta Nočno življenje. Poleg podelitve propelerja Motovuna bodo razglasili tudi prejemnike nagrade za kratki film in nagrade mednarodnega združenja filmskih kritikov Fipresci.

arhiv
Motovun spet gosti filmske ustvarjalce in ljubitelje filma.

Poleg omenjenih nagrad so že v času festivala, ki se je začel v torek, podelili nagrado, poimenovano 50 let, za zaslužne hrvaške filmske delavce, ki jo je letos prejel Nenad Puhovski, direktor festivala ZagrebDox in producentske hiše Factum.

Prav tako so že razglasili prejemnika nagrade maverick, namenjene avtorjem, ki svojo ustvarjalnost širijo zunaj filmskega sveta - srbskega režiserja Želimirja Žilnika.

Tudi zadnji festivalski dan, ki se bo sklenil s podelitvijo nagrad in glasbenim programom, bo ponudil pester program. Med drugim je na sporedu italijanski celovečerec Popolni neznanci režiserja Paola Genoveseja. Film je letos prejel nagrado za najboljši scenarij na festivalu Tribeca.

Festival je odprl ameriški neodvisni film Tangerine Seana Bakerja, v celoti posnet z mobilnim telefonom. Letošnji fokus je bil na novem italijanskem filmu.

Stavi na občinstvo

Festival, ki stavi na občinstvo, želi vsako leto pokazati raznolikost svetovnega filma in njegove različne estetike.

V mednarodni žiriji, ki bo z glavnega programa izbrala dobitnika propelerja Motovuna, je tudi slovenski režiser Klemen Dvornik. Slovenska produkcija je bila zastopana tudi v t.i. Motovun kampusu, ki odpira vrata študentom filmskih šol.

Kot odziv na trenutno politično situacijo v Evropi so letos oblikovali poseben program, poimenovan Kje ste bili leta 2016?, ki je prek petih filmov iz petih držav, od Hrvaške do Rusije, spregovoril o porastu skrajne desnice.