Karlovy Vary

Filmski praznik v Karlovyh Varyh odpira vrata

E.R./STA
1. 7. 2016, 09.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

V Karlovyh Varyh se začenja 51. mednarodni filmski festival.

Arhiv Svet24
Willem Dafoe bo prejel nagrado za življenjsko delo.

V Karlovyh Varyh se danes začenja 51. mednarodni filmski festival. Odprla ga bo vojna drama Antropoid režiserja Seana Ellisa. Festival, na katerem vsako leto prikažejo okoli 150 filmov z vseh koncev sveta, se bo s podelitvijo nagrad sklenil 9. julija. Za življenjsko delo bo letos nagrado prejel ameriški igralec Willem Dafoe.

Za uvod film Antropoid

Otvoritveni film Antropoid tematizira atentat na enega ključnih SS-ovcev Reinharda Heydricha leta 1942 v Pragi. Heydrich, ki je slovel po svoji krvoločnosti in iznajdljivosti, je bil takrat guverner Češke in Moravske. Projekcije se bodo, kot na spletni strani festivala napovedujejo organizatorji, udeležili igralci Jamie Dornan, Toby Jones, Ana Geislerova, Alena Mihulova, Vaclav Neužil in Marcin Dorocinski ter režiser Ellis.

Vsi filmi na festivalu, razen retrospektiv, bodo na Češkem prikazani prvič; nekaj jih bo doživelo svetovno ali evropsko premiero.

Za festivalske nagrade se bodo filmi potegovali v uradnem tekmovalnem programu celovečercev, v programu Vzhodno od zahoda in programu dokumentarnih filmov.

Dafoe, ki velja za izrazito karakternega igralca, je nase opozoril v filmih, kot so Vod smrti, Angleški pacient, Antikrist in Pasolini. Nazadnje je nastopil v trilerju z naslovom John Wick. Na festivalu bo igralec nagrado prevzel osebno.

Posebno nagrado bo na festivalu prejel ameriški scenarist Charlie Kaufman.