Kultura

Živalca je ena sama velika ljubezen

Alesh Maatko
24. 1. 2016, 16.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.59
Deli članek:

Oddajo Štiri tačke z voditeljico Natašo Bešter lahko spremljate na različnih televizijah in številnih portalih. Med drugim tudi na Televiziji Veseljak, poleg tega še na televiziji TV3 vsako sredo ob 18. uri v sklopu oddaje Moj dan z Ano Bešter Bertoncelj.

Osebni album
Nina nam je zaupala, da če je le mogoče, Sissy vedno vzameta s seboj, saj obožuje potovanja. V avtu ima svoj boks in je zelo pridna, samo da je z njima.

NAGRADNO VPRAŠANJE

Kakšne pasme je mala bela kepica Sisy? A) nemška ovčarka B) coton de tulear C) bela višavska terierka Vaš naslov: Kupončke s pravilnim odgovorom pošljite na dopisnicah na naslov: Agencija Dino, Nad Plevno 17, 4220 Škofja Loka.

Nataša Bešter je tokrat v oddajo povabila eno izmed najbolj prepoznavnih manekenk, Nino Gazibara, ki je skupaj s partnerjem Markom Bernardom spregovorila o psički Sissy, ki jima lepša življenje.

»Živalca, ki jo imaš doma, je ena sama ljubezen, pa naj gre za hrčka, mucko ali ptičko. Obojestranska pa, zlasti če gre za psa. Začne se z budnico zjutraj, ko je naša Sissy najbolj 'crkljiva' in zleze k nama. Potem je dopoldne že nestrpna, ker ve, da gremo na dolge sprehode vsak dan v naravo, kjer jo lahko izpustimo. Samo park ali mesto ni zanjo, ker je tam na vrvici. Seveda je gospodarica svojega vrta. Najraje leži pred vrati, če že ne teka okrog, kjer ima pregled nad dogajanjem. Zelo protestira, ko mora ostati doma in je ne vzameva s seboj. Posebno doživetje je bilo, ko smo imeli mladičke. Ure in ure 'crkljanja' in jokanje, ko smo jih oddali,« je v uvodu dejala Nina. Marko je nato povedal, katere pasme je Sissy in kaj je značilno za te kužke. »Naša Sissy je pasme coton de tulear, ki izvira z Madagaskarja. Tja so jo menda zanesli mornarji trgovskih ladij okrog leta 1500 in je potomka bišonov. V Evropo je prišla ta pasma šele leta 1970. Coton je po angleško bombaž, Tulear pa je mesto na Madagaskarju. Imenuje se tudi kraljevi pes, saj ga včasih navadni ljudje niso smeli imeti, pač pa samo kralji. To je majhen kuža z velikim srčkom. Ena glavnih značilnosti teh kužkov je dlaka, iz katere izhaja celo njihovo ime. Najbolj je zaželena popolnoma bela barva. Kožušček je gost in bujen, mehak in nežen, kot bi imel v rokah bombažni klobčič. Poznan je tudi kot pes za sproščanje stresa. Tudi ko je moker, nima vonja in dlaka ne izpada, je enojna, podobna človeškim lasem. Cotonček je edinstven v ljubkovanju, saj razume, kdaj potrebujemo malo veselja ali samo toplo telesce za objem. Ima neverjetno življenjsko moč in je nadpovprečno inteligenten. Niso podvrženi boleznim in so zelo zdrava pasma. Je popoln pes za stanovanje, vendar kljub temu obožuje dolge sprehode in tekanje. Pozimi pa je potrebna skrbna nega kožuha, saj se mu na dlaki naredijo snežne kepe in pomaga samo mlačna voda.«

3 mladički

Skoraj tri mesece so bili omejeni s sprehodi ali drugimi opravki in aktivnostmi, saj Sissy ni hotela zapustiti svojih mladičkov, niti zaradi potrebe, kaj šele zaradi sprehodov. 

Seveda se ob tem nismo mogli izogniti še vprašanju glede hrane. »Ni požrešna, je bolj izbirčna. Hrano dobi zjutraj in zvečer. V glavnem ji dajemo brikete, včasih jih pomešam s kakšno juhico, piščancem, ribo ali zelenjavo. Zelo rada ima tudi sadje, predvsem kaki. Za nagrado pa dobi tudi kakšen priboljšek,« je še dodala Nina in povedala, da Sissy ne vozijo na razstave, čeprav ima odlične ocene.

V oddaji Štiri tačke vsak mesec podelijo lepe nagrade. Tudi tokrat vas, dragi bralci, čakajo lepe nagrade, in sicer devet kilogramov hrane Eukanuba, polletna preventivna zaščita Frontline Combo proti klopom in bolham za vašega kosmatinca ter vozovnice za Rollbar karting center v Ljubljani.