Kultura

Mamma Mia! postavlja rekorde

alesh.maatko@svet24.si
9. 10. 2015, 18.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Po 17 razprodanih predstavah v ljubljanskih Križankah se priljubljeni muzikal, ki na sončni strani Alp postavlja rekorde in ki ne nazadnje oživlja glasbeno zapuščino legendarne švedske glasbene skupine Abba, kot kaže, seli v večjo dvorano, Halo Tivoli.

Mediaspeed

Muzikal Mamma Mia!, ki je obveljal za največjo uspešnico letošnjega Ljubljana festivala, se z odra v ljubljanskih Križankah seli v Halo Tivoli. »Prva predstava bo 23. oktobra,« nam je zaupal producent Jurij Franko. Svetovna uspešnica, ki se je izkazala tudi za slovensko veleuspešnico, bo imela na novem prizorišču že 30.000. obiskovalko oziroma obiskovalca. Kot je na predstavitvi dodal Franko, bodo »srečnici ali srečnežu, ki bo kupil 30.000. vstopnico, pripravili nekaj posebnega. Kaj točno, pa naj ostane presenečenje«.

KAKOVOST NA NAJVIŠJI RAVNI

Kljub prodajnim rekordom, ki jih postavlja muzikal Mamma Mia!, Jurij Franko obljublja, da bo kakovost izvedbe predstave prav vsakič na najvišji ravni. Na ravni, ki jo z odprtimi rokami pozdravljajo tudi poznavalci področja, ki so po junijski premieri muzikal pogosto primerjali s predstavami na najvišji ravni, ki jih lahko gledamo na Broadwayu in West Endu. »Obiskovalcem, ki si bodo ogledali muzikal v Hali Tivoli, želimo pripraviti vrhunsko izkušnjo, ki zajema tako optimalen pogled na oder kot tudi kakovost nastopa in ambienta predstave. Tako kot v ljubljanskih Križankah se bodo lahko vsi ljubitelji muzikala tudi v Hali Tivoli prepustili romantičnemu vzdušju Grčije,« je še dejal producent muzikala Jurij Franko.

Alesh Maatko

PETDESET LET SPEKTAKLOV

Tatjana Polajnar, direktorica javnega zavoda Šport Ljubljana, je ob napovedi »zimskega domovanja« muzikala v Hali Tivoli izpostavila 50 let vrhunskih športnih in kulturnih dogodkov v Hali Tivoli: »V vsej 50-letni zgodovini je Hala Tivoli gostila spektakle in eden največjih je zagotovo prav muzikal Mamma Mia. Veseli smo, da k nam prihaja tako vrhunska zasedba umetnikov, pevcev in igralcev, in se že veselimo plodnega sodelovanja.«

USPEH, KOT GA NI NIHČE PRIČAKOVAL

Po koncu 63. Festivala Ljubljana, za katerega je enega od najvidnejših kamenčkov v mozaiku pestrega programa letos prispeval prav muzikal Mamma Mia!, je bil z uspehom predstav zadovoljen tudi direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek. »K uspehu 63. Ljubljana Festivala, njegovim rekordom in posebnostim je pripomogla tudi slovenska Mamma Mia. Seveda smo se v ta projekt podali s prepričanjem, da bo uspešen in razprodan, priznamo pa, da ni nihče pričakoval, da bo v Križankah dosegel kar 17 uprizoritev in okrog 24 tisoč navdušenih obiskovalk in obiskovalcev, ki so izvedbe nagrajevali z dolgimi aplavzi in stoječimi ovacijami. Veseli smo tega izjemnega uspeha muzikala in mu želimo še več polnih dvoran in stoječih ovacij,« je dejal Brlek.

Mediaspeed

OD ENERGIČNIH DINAMITK DO TREH OČETOV

Ljubitelje Abbinih legendarnih glasbenih uspešnic, ki jih je v slovenski jezik mojstrsko prepesnil Tomaž Domicelj, bodo še naprej s svojimi glasovi prepričale udarne Dinamitke, ki jih sestavljajo Alenka Godec, Simona Vodopivec Franko in Damjana Golavšek, medtem ko jim bo solze na oči priklicala romanca med Sophie, ki jo igra Lea Bartha, in Skyem, ki ga upodablja Matjaž Kumelj. Seveda pa ne gre pozabiti niti na vse tri mogoče očete Billa, Sama in Harryja, ki jih na odru upodabljajo Gojmir Lešnjak - Gojc, Uroš Smolej in Marjan Bunič. Muzikal Mamma Mia! je tudi po pričevanjih navdušenih gledalcev vrhunska predstava, ki je preprosto ne gre zamuditi.

IZJEMNA ZGODBA

Mamma Mia! je romantična komedija o nasprotujočih si prizadevanjih in sanjah enega dekleta iz sedemdesetih in drugega iz devetdesetih let. Skozi čarobno pripovedovalno moč glasbe in pesmi skupine ABBA spoznamo Donno, neodvisno mater samohranilko, ki za izpolnjeno življenje ne potrebuje moškega, in njeno dvajsetletno hčer Sophie, ki si želi romanco, otroke in veliko pravljično poroko.