Slovenija

Jesen na trg kapitala vnesla bolj pestro dogajanje

T.C.
9. 10. 2015, 17.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Jesen je na slovenski trg kapitala prinesla nekoliko bolj pestro dogajanje. Borzniki so sklenili za 9,75 milijona evrov prometa, 2,5 milijona evrov ga je sklenjenega v poslih s svežnjem. Indeks SBI TOP je na tedenski ravni pridobil 0,44 odstotka in se oblikoval pri 673,74 točke.

Reuters

Ta teden je agencija za varstvo konkurence podala nizozemskemu Heinekenu soglasje za prevzem Pivovarne Laško. Ocenila je, da je koncentracija družb skladna s pravili konkurence, če bodo izpolnjeni korektivni ukrepi, ki se nanašajo na uporabo hladilnih omar v gostinskih obratih v Sloveniji.

PU Ljubljana

Delnice Pivovarne so v tednu pridobile dobra dva odstotka in bile ob koncu današnjega trgovalnega dne vredne 25,14 evra. Heineken bo v kratkem objavil namero za prevzem in nato še prevzemno ponudbo. Napovedal je, da bo za delnico Laškega ponudil 25,56 evra.

Hrvaška Podravka pa je v ponedeljek sporočila, da je izpolnila vse pogoje za zaprtje transakcije za pridobitev 51,55 odstotka Žita. V sredo je objavila prevzemno namero za odkup delnic, ponudba za prevzem bo sledila v roku enega meseca. Delnica Žita je v tem tednu pridobila 0,15 evra na 177,15 evra, Podravka pa zanjo ponuja 180,10 evra.

"Tako vstopamo v začetek konca vala privatizacij slovenskih podjetij, ki smo jim bili priča v preteklih letih. Večina teh podjetij je bilo in je zelo dobro stoječih, v težave pa so jih spravili neodgovorni lastniki s prekomernim zadolževanjem," je menil borzni posrednik GBD Marko Pavlović.

Thinkstock

Od večjih prevzemnih zgodb borzniki čakajo na usodo Telekoma Slovenije in Cinkarne Celje. Tečaj prvih je od ponedeljka izgubil približno pol evra, tečaj drugih pa en cent.

Po Pavlovićevem mnenju bodo vsi prevzemi, ki so pred nami, pozitivno vplivali na razdolževanje delničarjev, del denarja pa se bo zopet preusmeril nazaj na borzo v obliki reinvestiranja.

Delnica Krke, ki je tradicionalno v ospredju zanimanja vlagateljev, je ta teden pridobila pol odstotka, delnica Petrola pa je zrasla za 1,2 odstotka. Medtem je delnica Gorenja zabeležila tedenski padec in izgubila več kot sedem odstotkov vrednosti.

Thinkstock