Svet

Težke besede in nizki udarci

Sašo Avramovič
9. 10. 2015, 17.49
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hrvaški premier Zoran Milanović in predsednik največje hrvaške opozicijske stranke HDZ Tomislav Karamarko v zadnjem mesecu dni nervozno napadata drug drugega in pogosto obračunavata prek medijev. Hrvaška predvolilna mrzlica je namreč tukaj, naši južni sosedje pa bodo na volitve odšli 8. novembra.

Arhiv Svet24
Posebej je povabila najmlajše volivce
Hrvaška predsednica je v poslanici ob objavi datuma volitev pozvala vse hrvaške volivce doma in v tujini, naj se volitev udeležijo in »oblikujejo prihodnost svoje domovine«. Posebej je na volišča povabila najmlajše volivce. »Hrvaška potrebuje vaš svež pogled in vaše sodelovanje v najpomembnejšem dejanju demokracije,« je dejala.

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je pred kratkim razpisala parlamentarne volitve za nedeljo, 8. novembra. V svoji poslanici ob objavi datuma volitev je pozvala vse hrvaške volivce doma in v tujini, naj se volitev udeležijo in »oblikujejo prihodnost svoje domovini. Na volitvah bo usoda Hrvaške v vaših rokah. To je dan, ko vam politiki polagajo račune.« Predvolilna mrzlica se je pri naših južnih sosedih že začela, voditelja dveh največjih hrvaških političnih strank pa sta se že podala v odprt boj z besedami. V zadnjem mesecu dni nervozno napadata drug drugega in obračunavata prek medijev. A to je šele začetek.

»Naj pride iz te mišje luknje«

Najprej je v začetku septembra med obiskom v Splitu, ko je hrvaški premier Zoran Milanović gostoval na radiu Dalmacije, komentiral izjavo predsednika HDZ Tomislava Karamarka, da je treba na volitve oditi čim prej in da bo stranka HDZ zmagala. »On si domnevno želi postati hrvaški premier. Mislim, da je čas, da pride ven iz te mišje luknje, kamor se je skril. Saj poznate tisto pesem Darka Rundeka, ki gre takole: Pridi in se bori, v tem mestu je prostor ali pa ni prostora. Naj pride ven in naj se končno pokaže,« je takrat dejal Milanović. Toda Karamarko mu ni ostal dolžen, le dva dneva po Milanovićevi izjavi je v Drnišu na dnevih pršuta dejal: »To je vedenje človeka, ki ve, da ni naredil ničesar in da bo kmalu izgubil volitve. Premier Milanović je nepredvidljiv. In zdaj, tako se mi zdi, udarja z vseh strani, ampak to ni dobro.«

»Zabil sem ti 20 košev, zdaj bom še 21.«

Nekaj dni pozneje je predsednik največje hrvaške opozicijske stranke HDZ gostoval v eni od radijskih oddaj in Milanoviću dejal, da mu pripravlja končni poraz: »Veste, vodite za 20:0 in potem se oglasi neki pametnjakovič, ki misli, da ima največje mišice na svetu, in reče: 'Konec. Ne gremo se več tako. Zmagovalec je tisti, ki prvi zabije koš.' Ne, Milanović, zabil sem ti že 20 košev in zabil bom tudi 21. Ampak jaz sem bom odločil, kdaj in na kakšen način.« Vendar ni bilo treba prav dolgo čakati, da se je predsednik hrvaške vlade odzval. Na televiziji HTV je v Dnevniku brez dlake na jeziku dejal: »Karamarko je politični strahopetec in bančni agent, vendar ne zna niti angleško. Nisem opazil, da naj bi bil neki športnik, razen tam, kjer se je delil strankarski denar, zato se je tudi aktiviral.« Par dni pozneje se je odzval tudi Karamarko, ki je v intervjuju za Dnevnik na HRT-ju za Milanovića dejal, da se obnaša kot »ponoreli Dedek Mraz, ki v določenem datumu s tujo kartico, ki je v debelem minusu, kupuje darila in jih deli naokoli, saj to potrebuje za volitve«.

Proti vsem njegovim idejam

Arhiv Svet24

Karamarko je bil sicer proti vsem idejam oziroma potezam, ki jih je v zvezi z begunsko krizo predstavil premier Milanović. »Rad imam svojo državo in zadnja stvar, ki si jo želim v tem položaju, je, da Hrvaška dobi sankcije zaradi njegove neresnosti, neprofesionalnosti in zaradi njegovih površnosti ter površnosti vlade. Ko govorimo o sankcijah – največje sankcije, ki jih je Hrvaška lahko 'doživela', so njegova vlada in on sam,« je dejal Karamarko in dodal, da je Milanović »proizvedel« vojno, v kateri je treba biti heroj. »Do tega pa je prišlo, zato ker v pravi vojni ni sodeloval,« je dodal Karamarko. Hitro po tem ga je Milanović pozval, da bi se v Zagrebu dobil na tajnem sestanku s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem, Karamarko pa se je na te kritike odzval: »Neverjetno je, kaj si lahko človek izmisli in naredi, samo zato, da bi se obdržal na oblasti.«