Slovenija

Slabi banki se slabo piše

Črt Kaker
9. 10. 2015, 16.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Potem ko je vlada v torek odpoklicala Larsa Nyberga in Torbjörna Månssona, se bosta »zaradi vmešavanja politike« poslovila še preostala tujca Kasper Ojasoo in Janne Harjunpää. Kdo bo torej sploh še vodil slabo banko?

Sta

STA

Tujci odhajajo, saj imajo, sodeč po njunih izjavah, dovolj »vmešavanja politike«. A izključeno ni niti, da se bosta po nekaterih informacijah tujcema pridružila tudi slovenska izvršna direktorja Janez Škrubej in Aleš Koršič.

Estonec Ojasoo in Finec Harjunpää sta za Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) sprva delala preko svojih podjetij, kasneje pa ju je slaba banka zaposlila. Harjunpää je postal vodja upravljanja terjatev in prestrukturiranja podjetij, med drugim tudi koprskega Cimosa, Ojasso pa je bil na slabi banki vodja projektov. Ali je omenjena dvojica še podala odpoved, smo povprašali na slabo banko, od koder so nam odgovorili, da niso prejeli nobenih odpovedi pogodb. Slaba banka, ki naj bi poskrbela, da za slabe terjatve slovenskih bank iztrži karseda visoko vsoto denarja, tako počasi razpada.

NYBERG IN MÅNSSON KRITIČNA

Predsednik upravnega odbora slabe banke Lars Nyberg in njen glavni izvršni direktor Torbjörn Månsson sta se v sredo še vedno v svojih funkcijah – še vedno nista prejela uradnega obvestila, da ju je vlada razrešila oziroma odpoklicala – udeležila izjemno burne skupne seje odbora in komisije državnega zbora, ki je razpravlja o slabi banki.

»Upravni odbor v tej sestavi je zagotavljal kredibilnost, tako doma kot v tujini. Z mednarodnega vidika je DUTB zelo uspešna. Prevzeli smo sredstva – večinoma slabe kredite – iz bank, kot je bilo načrtovano; prestrukturirali in rešili smo številna podjetja, ki so jih nekdanji lastniki neuspešno vodili, nato smo ta sredstva prodali, denar pa vrnili davkoplačevalcem,« je slabo banko in vodilne, čeprav številke kažejo rahlo drugačno sliko, razumljivo branil Nyberg. »Danes nas obtožujejo, da delamo preveč, kar je seveda tudi razlog za pritisk za zamenjavo vodstva, ki so ga izvajali na finančnega ministra,« je ob tem poudaril Nyberg.

POLITIKA KRITIČNA DO DUTB

Komisija je na sredini seji, ki se je zavlekla pozno v noč, v odločanje na plenarni seji priporočila sklep, naj ta predlaga računskemu sodišču, da pregleda zakonitost in gospodarnost postopkov odločanja DUTB v primeru družb Sava, T-2 in Avtotehna, katerih slabe terjatve so bile prenesene nanjo. Ravno dogajanje je, kot je znano, sprožilo ostro obsojanje slabe banke, da želi pod ceno prodati omenjena podjetja.

»Dvomi o poštenih namenih in transparentnem poslovanju DUTB se v današnji razpravi niso razblinili, še dodatno so se oplemenitili,« je po večurni razpravi dogajanje povzel Jernej Vrtovec (NSi). Alenka Bratušek (NP) je ocenila, da danes sploh ni bil problem aneks k pogodbi glavnemu izvršnemu direktorju DUTB Torbjörnu Månssonu, temveč obstajajo konkretni razlogi za poseg v DUTB. Razprava po njenem mnenju namreč kaže, da »vse, kar DUTB dela, dela za vnaprej znanega kupca«.

EKONOMIST BURGER KRITIČEN DO VLADE

STA

Če je politika do vodilnih na slabi banki neizprosna, je do politike in aktualne oblasti izjemno kritičen ekonomist Anže Burger. »Vmešavanje g. Mira Cerarja in njegove vlade v delo neodvisnih strokovnjakov na DUTB je še en primer izredno škodljivega totalitarnega nadzora politike nad gospodarstvom. Ta manever bo po mojem mnenju poleg že zaustavljenega procesa privatizacije zdaj zaustavil tudi zdravilen proces likvidacije pomembnih stebrov politično-gospodarske oligarhije v Sloveniji,« je bil v odzivu za Svet24 oster Burger. Pričakuje zaustavitev prodaje terjatev, lastniških deležev in nepremičnin v portfelju DUTB, s tem pa ponovno blokado procesa normalizacije slovenske družbe in prehoda iz državno uravnavanega v tržni sistem. Izrazil je upanje, da bo zaustavitev privatizacije in stabilizacije finančnega sistema v Sloveniji opažena in kaznovana s strani Evropske komisije, ECB in drugih mednarodnih institucij.

Burger je nad delovanjem vlade presenečen in razočaran, saj bi se ta po njegovem prepričanju morala ukvarjati z izvedbo nujnih strukturnih reform, kot so zdravstvena in pokojninska reforma, reforma trga dela, davčna razbremenitev produktivnega dela, reforma nepremičninskega trga, deregulacija poklicev in racionalizacija javnega sektorja. »Vse to stoji, zato bo globalna upočasnitev rasti ali celo recesija v naslednjih mesecih za Slovenijo pogubna,« je še opozoril Burger.

***Fotopodpis: Foto glavna: Torbjörna Månssona in Larsa Nyberga je vlada odpoklicala v torek. Foto 1: Ekonomist Anže Burger je nad delovanjem vlade presenečen in razočaran. Foto 2 (spodaj levo): Janne Harjunpää je v DUTB vodja upravljanja terjatev in prestrukturiranja podjetij. Foto 3 (spodaj desno): Slovenski izvršni direktor slabe banke Janez Škrubej Poudarek: Tujci odhajajo, saj imajo, sodeč po njunih izjavah, dovolj »vmešavanja politike«. Slaba banka še ni prejela nobene odpovedi pogodbe o zaposlitvi. Citat: Alenka Bratušek, nepovezana poslanka »Vse, kar DUTB dela, dela za vnaprej znanega kupca.« Številka: 2 tujca naj bi po napovedih še zapustila slabo banko.***